Problematica legislaţiei de mediu, expusă agenţilor economici din judeţul Timiş, într-o sesiune de informare la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT

publicitate in ziar Casa Auto Timisoara
po 1000x100px (3)
publicitate si promovare in ziar
banner publicitar
1000x100 resita 02
promovare online Timisoara Casa Auto

O sesiune de informare a agenţilor economici din judeţul Timiş a avut loc la Centrul de Afaceri al CCIAT. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, sub egida Instituţiei Prefectului.

Subiectele întâlnirii au vizat problematica legislaţiei de mediu, cum ar fi obligaţiile legale ale agenţilor economici în domeniul protecţiei mediului şi gestionarea deşeurilor conform prevederilor legale.

În cadrul seminarului punctăm aspecte privind necesitatea obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului şi trebuie să se cunoască că desfăşurarea activităţilor cu impact semnificativ asupra mediului este interzisă fără să deţină acte de reglementare. De asemenea, un aspect important este respectarea condiţiilor din actele de reglementare în ceea ce priveşte emisiile în atmosferă, gestionarea deşeurilor, eliminarea poluanţilor în apă, aer sau sol, aspecte pe care Garda de Mediu, în cadrul controalelor, le verifică în permanenţă”, a declarat Lavinia Căluşeriu, comisar-şef la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş.

Totodată, agenţii economici au fost informaţi cu privire la faptul că este interzisă introducerea în ţară a deşeurilor în scopul eliminării, iar transferurile de deşeuri trebuie să se facă respectând regulamentul european. Aceştia au mai fost atenţionaţi cu privire la respectarea termenelor şi frecvenţei de raportare a indicatorilor impuşi prin autorizaţia de mediu şi prin lege.

„Sunt raportări stabilite obligatoriu prin lege, în sarcina tuturor agenţilor economici, cum este raportarea evidenţei gestiunii deşeurilor cu termen 31 martie şi sunt unele raportări specifice doar în cazul anumitor activităţi. Aceste aspecte se vor transmite. În acelaşi timp, vom sta la dispoziţia agenţilor economici cu răspunsuri la întrebări adresate de aceştia, pentru că a preveni este mult mai important decât a repara în domeniul protecţiei mediului”, a continuat Lavinia Căluşeriu.

1000x200 dacus 02
1000x100 resita 02
publicitate ziar expresb 1000x100
publicitate ziar expresb 1000x100
publicitate tmc 640
promovare banner maxagro
1000x200 dacus 02

Reprezentanta Gărzii de Mediu a mai spus că au fost întâmpinate neconformităţi în activităţile de inspecţie pe teren. În aceste cazuri se aplică sancţiuni de către comisarii Grărzii de Mediu, atât în privinţa lipsei autorizaţiei de mediu, a nerespectării acesteia, a incidentelor de mediu care nu sunt raportate, a modului defectuos de respectare a deşeurilor, respectiv incendieri în zone necontrolate sau abandonări de deşeuri în zone nepermise.

„Rolul Gărzii este să constate, dar să şi prevină întâmpinarea unor astfel de fapte. Dacă am face o statistică, procentul este de 10% cu neconformităţi evidente care au necesitat aplicarea de sancţiuni. Dar mă refer doar la numărul de agenţi economici controlaţi, nu la totalitatea agenţilor economici” , a punctat Lavinia Căluşeriu.

Anul acesta a fost un incident de poluare, în sensul de evacuare a uleiurilor uzate într-un canal de desecare, fapt pentru care s-a aplicat sancţiune contravenţională. Incidentul a avut loc în comuna Giarmata din judeţul Timiş. Au mai fost incendii de deşeuri sancţionate.

publicitate si promovare online banner maxagro
publicitate tmc 640
publicitate Timisoara banner maxagro
1000 x 100 gif logiscool
publicitate banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01
Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px