Problema integrării romilor discutată și în Bulgaria

poza romi

Integrarea romilor în comunitățile acestora este subiect amplu dezbătut și concretizat în proiecte europene creionate de Asociația Nevo Parudimos din Reșița. La Varna s-au întâlnit partenerii din cadrul proiectului „Noi soluții la vechile probleme – schimb de noi tipuri de abordări în domeniul integrării romilor”.

Împreună față în față după 18 luni de întâlniri online și  pentru a întări legăturile în cadrul rețelei ERGO, au fost, zilele trecute, partenerii din cadrul proiectului ce vizează integrarea romilor. Reprezentați din mai multe țări s-au reunit la Varna (Bulgaria) pentru o „Academie de învățare” în cadrul căreia au făcut schimb de impresii și au învățat noi abilități și cunoștințe pentru îmbunătățirea activității lor cu comunitățile de romi de la nivel local.

Nevo

Evenimentul a presupus și o sesiune dedicată „organizării comunitare” cu scopul de a dezvolta capacitatea organizațiilor participante de a implica comunitățile cu care lucrează, în campanii pentru implementarea politicilor de incluziune a romilor la nivel local. Zuzana Havirova din partea Centrului de Cercetare și Promovare a Romilor (RARC) din Slovacia a susținut un atelier despre cum să gestionezi și să devii un bun manager la locul de muncă.

Ultima zi din cadrul întâlnirii a început cu un atelier de lucru despre „Facilitarea vizuală”, unde organizațiile au învățat să folosească indicii grafici atunci când facilitează întâlniri la nivel local. Participanții au mai fost instruiți cum să folosească desene și cuvinte pentru a face prezentări vizuale și să ia notițe vizuale. În cadrul acestui exercițiu, cei prezenți au vizualizat înțelegerea discriminării și excluziunii sociale, ceea ce le va permite să prezinte mai bine în fața publicului conceptul de antigipsism.

242545930 583582286096682 7724650062076355241 n

Principalele obiective ale atelierelor de lucru din cadrul întâlnirii au fost construirea de cunoștințe organizaționale și a capacității de gestionare în rândul membrilor rețelei ERGO, din care și Nevo Parudimos face parte, precum și dobândirea de noi cunoștințe în ceea ce privește diversificarea activităților și a surselor de venit pentru organizațiile implicate.

Nevo

Rețeaua ERGO este o organizație înființată în 2008 de un mic grup de ONG-uri care implementau activități de incluziune a comunităților de romi. Astăzi, rețeaua ERGO reunește peste 30 de organizații de romi și pro-romi din toată Europa.
Evenimentul a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul EaSI al DG EMPL și face parte din proiectul ,,Noi soluții la vechile probleme – schimb de noi tipuri de abordări în domeniul integrării romilor ”, finanțat de Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.