Problema cu care se confruntă medicii de familie de un deceniu: „Ne luptăm cu sistemul”

medic familie

Medicii de familie solicită de un deceniu modificarea unei Hotărâri de Guvern care îngreunează accesul la medicamente pentru pacienții care suferă de boli cronice.

Anumite medicamente, destinate persoanelor care suferă de boli cronice, nu pot fi prescrise de medicul de familie, ci doar în baza unui document eliberat de medicul specialist. Acestea sunt notate cu o steluță, marcaj eliminat în timpul pandemiei, inițial prin decretul președintelui României și ulterior prin transpunerea prevederilor decretului în alte acte normative modificate de Ministerul Sănătății și CNAS.

Astfel, medicii de familie au putut prescrie pacienților, începând cu luna martie 2020, aproape toate medicamentele compensate sau gratuite necesare, fără a mai fi nevoie de prezentarea scrisorilor medicale emise de medicii de alte specialități. Odată cu eliminarea restricțiilor, lucrurile au revenit la starea inițială și steluța a „reapărut”.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„E o mare problemă. De 20 de ani ne luptăm cu sistemul și nu reușim să rezolvăm situația. În pandemie s-a renunțat la această măsură ca să nu mai meargă pacienții la spitale. Acum că s-a terminat pandemia, ne-am întors de unde am plecat. Tu trebuie să trimiți pacientul, dacă se duce, dacă nu se duce el trebuie să vină cu scrisoare medicală, cu recomandarea respectivă. Dar sunt medicamente de uz general care nu ar avea nevoie de nicio altă specialitate pentru a putea fi prescrise. E încărcat sistemul. De exemplu Clopidogrel, un antiagregant banal, Erdomed, un mucolitic, medicament obișnuit. Acum vreo 10 ani puteam să prescriem acest medicament, acum nu mai putem”, a explicat Dr. Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat Ministerului Sănătății modificarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 care reglementează ce tip de medicamente pot fi prescrise de medicul de familie.

„Vă solicităm modificarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate și eliminarea steluței (*) din dreptul medicamentelor care altfel nu pot fi prescrise de medicul de familie fără scrisoare medicală periodică de la un alt medic de orice altă specialitate din ambulatoriu sau spital”, se arată în document.

Un drum în plus pentru pacient

„Revenim de peste 10 ani cu această solicitare, comună cu a Societății Naționale de Medicina Familiei și a Comisiei consultative de Medicina Familiei din Ministerul Sănătății, întrucât păstrarea steluței în dreptul acestor medicamente înseamnă că pacienții sunt nevoiți să se programeze periodic la cabinetul de medicina familiei doar pentru unul sau mai multe bilete de trimitere, apoi să se programeze la cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau la spital doar pentru obținerea scrisorilor medicale, necesare continuării prescrierii lunare de către medicul de familie a tratamentului pentru boala cronică. Menționăm că modificarea solicitată este în interesul pacienților care suferă de boli cronice și au o schema de tratament stabilă, care nu mai necesită modificări și pot fi monitorizați la nivelul asistenței medicale primare, care nu ar mai fi astfel puși pe drumuri pentru scrisori medicale”, au transmis reprezentanții FNPMF.

Medicii mai spun că impactul financiar ar fi net în favoarea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, deoarece medicamentele în cauză sunt în general ieftine.

„Așadar, nu poate fi pusă în discuție o eventuală economie în bugetul FNUASS prin forțarea pacienților să își cumpere cu preț integral medicamentele dacă nu vor sau nu pot să meargă după scrisorile medicale. Plimbarea pacienților în ambulatorii și spitale pentru obținerea scrisorilor medicale se face prin consultații și spitalizări de zi sau continue decontate din FNUASS, uneori și din trei în trei luni”, mai transmit reprezentanții FNPMF.

banner 970 x 250