Astăzi se suțin problele scrise pentru cadrele didactice participante la concursul organizat de directorii unităților de învățământ. Timp de două zile, candidații ce s-au înscris la concurs au susținut probele practice și orale.
S-a ajuns la etapa finală a centralizării posturilor în învățământ. După etapele anterioare, un număr aproximativ de 3450 de dascăli au obținut un post de titular, o normă întreagă sau o fracțiune de normă.
Cu toate acestea, au existat câteva școli ce au fost nevoite să recurgă la organizarea unui concurs dedicat atât personalului calificat, cât și celui necalificat pentru a ocupa normele rămase neacoperite. În județul Caraș-Severin au rămas 156 de locuri vacante pentru profesori. Acestea reprezintă norme și fracțiuni de norme pentru care au fost organizate concursuri în zece asociații de unități de învățământ.
Peste 70 la sută din fracțiunile de norme se află în mediul rural, unde va fi dificil să se acopere necesarul de profesori, din moment ce sunt doar câteva ore răspândite.
Proba scrisă de astăzi va dura patru ore pentru candidații cu studii superioare corespunzătoare postului și doar trei ore pentru candidații necalificați pentru postul respectiv, fără studii postliceale sau fără studii în domeniu. Aceștia vor trece și printr-un interviu, ca o evaluare extra.
Dacă nici după acest concurs normele vacante nu vor fi acoperite, se va folosi soluția de rezervă, și anume plata cu ora a titularilor sau angajarea unor cadre didactice pensionate care să muncească o jumătate de normă sau o normă întreagă, în funcție de nevoie. Însă, indiferent la care dintre soluții se va recurge, așa cum a declarat și inspectorul școlar general adjunct, Nicolae Grindeanu, școlile și implicit copiii nu vor rămâne fără dascăli.