Probabil nimic despre preşedintele Silviu Hurduzeu

Dacă ar fi vrut să se facă meteorolog, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin ar fi îndeplinit cu siguranţă cea dintâi cerinţă din fişa postului. Aceea de a şti să se pronunţe cu certă incertitudine asupra obiectului muncii. Şi de a da cu bâta-n băltoace.

Vremurile nu l-au lăsat însă pe Silviu Hurduzeu să se ocupe de starea vremii. Intrat în politică, acesta a trebuit să se supună rigorilor de partid. Când partidul i-a cerut să se sacrifice ocupând funcţii de conducere, n-a avut de ales. Nu se putea opune şefului său, când Mocioalcă i-a cerut să devină preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Hurduzeu a înţeles repede că, probabil, el şi numai el este omul potrivit pentru locul pregătit de şeful său de partid.

Ajuns în fruntea celei mai importante instituţii din judeţ, Hurduzeu a realizat, destul de repede, că a ajuns probabil în fruntea judeţului. Or, un preşedinte de judeţ nu mai este un muritor de rând. Un preşedinte de judeţ dă tonul în tot şi toate. Când partitura îi e scrisă însă de-un şef căruia-i place să stea în (şi la) umbră, cu cocoşeii-n bătătură, unui preşedinte de judeţ nu-i rămâne decât să facă simplu act de prezenţă.

Trebuie înlăturat din Consiliul Judeţean adversarul politic al şefului? Îl dăm afară pe Marcel Vela, prin votul majorităţii, nu contează ce spune legea sau că vom pierde mai târziu în instanţă! Trebuie să ţinem în instituţie camarila fostului preşedinte Frunzăverde? O (men)ţinem, dacă-i musai, chiar cu plăcere! Trebuie să scăpăm de-un director care tulbură apele firmelor de casă abonate la contracte publice? Nu contează că nu-l putem înlătura legal din funcţie, îi amputăm funcţia lui Pascotă, divizându-i instituţia! Şi numim fără concurs un director Motolan de-al nostru, care ştie să dirijeze circulaţia banului prin hârtoapele judeţene!

Cu atâtea pe cap şi cu mai nimic pe capul lui, un şef de judeţ simte nevoia să arate cine-i el. Vrea să mai dea şi el tonul fără să i se dicteze muzica. Dar unde s-o facă, fără să-şi calce pe bombeuri marele maestru politic? Uite c-a găsit unde: pe la câte-o manifestare culturală…

Prezent la o lansare de carte despre Almăj, preşedintele Silviu Hurduzeu a găsit momentul oportun să „decreteze” că „Valea Almăjului este, probabil, cea mai frumoasă vale din Caraș-Severin”! Şi a ţinut chiar să anunţe asta public, pe o reţea de socializare. Fiind puşi pentru prima oară în faţa unei asemenea clasificări intrajudeţene, stabilită de însuşi şeful judeţului, am fremătat de emoţie bănuind că ni se oferă şi criteriile după care a făcut Hurduzeu ierarhizarea. Şi iată ce a ieşit din probabil puţul gândirii sale analitice: „Valea Almăjului este, probabil, cea mai frumoasă vale din Caraș-Severin, un loc cu tradiții și cultură care a dat oameni de seamă, printre care și pe premierul Grindeanu care este pe jumătate almăjan”. Noroc că oamenii de seamă pe care i-a dat Almăjul, cei mai mulţi dintre ei, nu au apucat aceste zile. În care pentru a ajunge „om de seamă” e suficient să îndeplineşti criteriile convenabile unui infractor (pe nume Liviu Dragnea). Cu condiţia să fi fost coleg de şcoală gugulană cu Silviu Hurduzeu. Probabil.