Trebuie să se pună capăt ideii că românii sunt sclavii Europei. Diferențele salariale trebuie să dispară între statele din UE. Este una dintre prioritățile noului guvern care promite să pună în practică patriotismul economic.
Cele trei mari priorități ale Guvernului Ciolacu sunt următoarele:
1) Combaterea speculei din piața de alimente – cea mai urgentă măsură. „La fel cum PSD a eliminat specula prețurilor la energie și carburanți, tot așa se va proceda și pentru eliminarea speculei din piața de alimente. Producătorii și comercianții corecți vor fi parteneri în măsurile luate de noul guvern pe această piață.”, spune senatorul Ion Mocioalcă.
2) Patriotismul economic – noul guvern își propune să direcționeze investițiile și fondurile europene pentru dezvoltarea producției realizate în România. „Țara noastră trebuie să treacă de la o economie bazată pe consum de bunuri din import la o economie bazată pe producție autohtonă. E vizată în primul rând producția industrială, procesarea produselor alimentare și sectorul materialelor de construcții. „CUMPĂRĂ ROMÂNEȘTE” trebuie să devină o stare de spirit a tuturor românilor.”, susține parlamentarul PSD.
3) Creșterea veniturilor celor care muncesc, în special pentru cei cu venituri mici și medii. Reducerea impozitării muncii, creșterea salariului minim și măsuri de sprijin și creșterea pensiilor – astfel încât fiecare român care muncește sau a muncit o viață întreagă să aibă un trai decent în țară, nu în străinătate. Țintele propuse vizează inclusiv salariații din mediul privat: creșterea salariului minim net la 500 de euro și a salariului mediu net la 1.000 de euro.
Cele mai multe semne de întrebare se învârt în jurul conceptului de patriotism economic. Ce înseamnă și ce măsuri presupune? Senatorul Ion Mocioalcă a prezentat o listă întreagă de exemplificări:
Patriotismul economic este practicat și de economiile dezvoltate ale lumii:
o Statele Unite: Programul de Stimulare Economică Biden (1,9 trilioane de dolari adică 1.900 de miliarde de dolari)
o Uniunea Europeană – Planul Industrial de peste 100 de miliarde de euro din bugetul european
o Germania: pachet de stimulare de peste 150 de miliarde de euro
o Japonia: pachet de 1.000 de miliarde de dolari
Ion Mocioalcă vorbește și despre sintagma potrivit căreia românii sunt „sclavii moderni ai Europei”. „Da, este o realitate pe care au trăit-o foarte mulți români care muncesc în România și Europa. Salariile mici au fost mult timp prezentate ca principal avantaj pentru investițiile străine în România. Așa s-au dezvoltat industriile de lohn care au exploatat salariații români printr-un raport inechitabil dintre salariul plătit și munca prestată. Din același motiv, mulți români au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate unde au prestat cele mai grele munci, (în special în agricultură și construcții) în schimbul unor salarii mai mici decât primeau salariații din țările de origine.”, explică senatorul de Caraș-Severin.
Pentru aceeași muncă sau chiar pentru o muncă mult mai grea românii sunt plătiți mult mai puțin decât ceilalți europeni, subliniază Ion Mocioalcă, fiind de părere că acest cerc vicios al salariilor mici trebuie întrerupt. „Guvernul Ciolacu are în vedere mai multe direcții pentru realizarea acestui obiectiv: reducerea taxării muncii pentru cei cu venituri mici și medii; creșterea salariului minim; forme de sprijin suplimentar pentru salariați.”