Principala problemă a DGASPC Caraș-Severin: tot mai mulți minori pleacă din mediul familial în care sunt ocrotiți

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin a anunțat care este principala situație de risc cu care se confruntă în această perioadă, dar și ce măsuri trebuie luate pentru gestionarea situației.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 691/2015, serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul fiecărei unităţi administrative locale le revine obligaţia de a identifica situaţii de risc şi de a acorda servicii în vederea prevenirii separării copiilor de familie.

În acest sens, serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul fiecărei unităţi administrative locale trebuie să identifice situaţiile de risc în care se pot afla copiii şi să pună în aplicare un plan de servicii, iar în cazul în care se constată că după acordarea serviciilor şi prestaţiilor de specialitate, menţinerea copiilor în familie nu este posibilă sau în situaţia în care în timpul monitorizării situaţiei unui copil aflat în situaţie de risc se suspicionează existenţa unei situaţii de abuz, neglijare, exploatare şi orice formă de violenţă asupra copilului, serviciilor publice de asistenţă socială le revine obligaţia de a sesiza, de îndată, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin.

Unul dintre fenomenele identificate în ultima perioadă şi rînregistrat la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin este cel referitor la plecarea intenţionată a minorilor care sunt ocrotiţi în mediul familial. „Cele mai multe plecări intenţionate s-au înregistrat în rândul adolescenţilor, motivul fiind neglijenţa, lipsa de supraveghere din partea reprezentanţilor legali ori anturajul frecventat de către adolescenţi, blocaje în comunicarea cu părinţii şi nu în ultimul rând lăsarea acestora în grija bunicilor, rudelor ori altor persoane, odată cu plecarea reprezentanţilor legali la muncă în străinătate.”, ne transmit reprezentanții DGASPC.

Astfel, în vederea prevenirii situaţiilor de risc, este nevoie de un efort din partea tuturor autorităţilor locale cu atribuţii în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor copilului în vederea realizării unor activităţi care pot acorda sprijin copiilor ori adolescenţilor pentru a lua decizii care să nu le pună în pericol integritatea fizică, psihică, emoţională ori viaţa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/