Primarul Popa promite un spital județean nou la Reșița cu 150 de milioane de euro! „Nu suntem visători, nu suntem fanteziști!”

Deși momentan nu a fost identificată o sursă clară de finanțare pentru noul spital județean care ar urma să se construiască la Reșița în următorii ani, edilul Reșiței, Ioan Popa, și președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, susțin că noua unitate medicală ar trebui să fie gata prin 2026.

Dacă proiectul derulat în parteneriat de Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Reșița va obține finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, despre care momentan nu se cunosc prea multe detalii, noua unitate medicală va dispune de 550 de paturi, cu 300 mai puține decât în prezent, și va fi ridicată în zona Triaj, în imediata vecinătate a parcului de locomotive.

Toate aceste detalii au fost expuse în cadrul unei întâlniri care a avut loc astăzi în sala Palatului Administrativ din Reșița, la care au participat primarul Ioan Popa, președintele Romeo Dunca și senatorul PNL Marcel Vela.

Dacă Romeo Dunca a explicat încă o dată care sunt motivele pentru care nu dorește implementarea celor trei proiecte depuse de vechea administrație județeană la ADR Vest, privind creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din resurse regenerabile pentru cele trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență Reșița, primarul Popa a ținut să-i asigure pe cărășeni că nici nu fabulează și nici nu visează atunci când se vorbește despre o nouă unitate medicală. „E important să se înțeleagă că noi nu renunțăm să ne îngrijim de staționare, ci renunțăm să ne împrumutăm foarte mult. Nu pentru că nu ne dorim, ci pentru că, în primul rând, nu putem! Este foarte greu, nici nu cred că are rost să încercăm, știind gradul de îndatorare pe care îl avem. Ceea ce vom putea face pentru a ține aceste spitale este să le facem o minimă întreținere și o minimă reparație ca să poată să funcționeze până în 2026, când estimăm că vom termina spitalul județean nou. Vom face anumite reparații obligatorii, accesând niște bani, bineînțeles nu la sumele despre care era vorba în variantele în care făceam aceste lucrări de reabilitare și, cu atât mai mult, renunțând la reabilitarea acestor trei staționare putem imediat să obținem alte 10 milioane de lei pentru refacerea instalațiilor electrice și a celor de gaze tehnice.”, a declarat președintele CJ.

Ca să fie și mai convingător, Dunca a precizat că proiectul noului spital a avansat, terenul pe care ar urma să fie construită noua unitate sanitară a fost pus la dispoziția Consiliului Județean.

La rândul său, Ioan Popa a explicat că „s-a declanșat licitația pentru masterplan și studiul de prefezabilitate, urmând ca în trei – patru luni să avem datele de la masterplan și undeva în arealul decembrie – ianuarie – sfârșit de an – început de an 2022 să lansăm studiul de fezabilitate”.

De altfel, primarul Reșiței a mai precizat că a purtat discuții pe marginea noului spital și cu autoritățile de la București și chiar dacă acestea nu garantează finanțarea, Popa mizează pe rapiditate și… inteligență. „Discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, cu prim-ministrul Florin Cîțu, au fost în felul următor: «Cine vine primul, primește banii!». Pandemia a fost o lecție pentru noi toți și concentrarea și focusul inclusiv pe PNRR este pe sănătate. Dacă suntem rapizi și ne mișcăm inteligent, vom putea să accesăm fondurile ca să-l realizăm. Estimativul nostru, la ora asta, este de circa 150 de milioane de euro. Va fi un spital de 550 de paturi, iar masterplanul sau studiul de prefezabilitate trebuie să releve cam care ar fi cazuisticile asupra cărora să ne aplecăm cu maximă atenție. (…) Și vreau să mă credeți că, așa cum am făcut lucruri serioase în ultimii patru ani, acest spital județean este un lucru extrem de serios, este o promisiune pe care mi-am făcut-o mie însumi și vom lăsa județului Caraș-Severin un spital de înaltă ținută!”, a punctat Popa.

Prezența senatorului Marcel Vela la discuții nu a fost întâmplătoare, acesta declarându-și sprijinul și susținerea pentru proiectul celor două administrații.