Primul planetariu modern de tip IMAX din Timișoara, amenajat la Universitatea de Vest

Noul turn de la UVT, similar cu cel existent pe Vasile Parvan 4

Universitatea de Vest din Timișoara pregătește amenajarea primului planetariu performant din orașul de pe Bega. Acesta va fi găzduit de un corp nou de clădire ce va completa ansamblul spațiilor principale de studiu de pe bulevardul Vasile Pârvan. 

Pentru clădirile principale ale universității de pe bulevardul Vasile Pârvan nr. 4 există un proiect amplu care vizează reabilitarea fațadei, apoi extinderea sediului. Intenția conducerii universității este să aducă în Timișoara facilități științifice care pot fi găsite în alte orașe universitare din lume.

„Avem un proiect foarte mare care vizează sediul principal, refacerea integrală a fațadei și construirea unui corp nou în zona terminală dinspre biblioteca Politehnicii, Facultatea de Fizică, unde va fi un corp nou, mare, simetric cu turnul de la Universitatea de Vest, nu geamăn, va fi mult mai modern, va fi unul într-o arhitectură a anilor 2050 unde, pe lângă spații de învățământ, vor fi spații de co-working destinate mediului de afaceri care să lucreze împreună cu studenții, cu cercetătorii.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Noul corp de clădire futurist va găzdui săli pentru întâlnirile studenților, laboratoare de cercetare aplicată coordonate de companii private și amfiteatre. Și amenajarea acestui planetariu, primul performant din Timișoara, are loc în cadrul acestui proiect de reconfigurare a spațiilor.

„Generăm acolo și un muzeu, un spațiu științific pentru copii din preuniversitar, cu planetariu, cu multe alte zone pentru experimente științifice. Noi avem un planetariu în universitate, unul mic, dar gândim extinderea spațiilor cu un planetariu și un muzeu de științe nu doar de vizitat, în care copiii să poată efectiv să lucreze, să facă experimente în zona de științe.”, a mai explicat Marilen Pirtea.

Pentru proiectul aflat în stadiu de elaborare a studiului de fezabilitate, conducerea UVT caută sursa de finanțare potrivită. „Avem proiectul făcut și oscilăm între diverse surse finanțare. Sau accesăm o zonă de PNRR sau fonduri europene, fie bani guvernamentali sau mix. Proiectul este modular, sunt două proiecte legate, interconectate dar nu dependente unul de altul, unul este fațada clădirii și cealaltă parte separat. Pot fi două surse diferite pe cele două proiecte.”, a conchis Pirtea.

În prezent, Facultatea de Fizică a Universității de Vest găzduiește primul planetariu înființat în România. Recent, a intrat în rețeaua internațională a planetariilor. Acesta a fost instalat la UVT în urmă cu aproape 60 de ani și este folosit, în cea mai mare parte, de studenți.

Foto: Universitatea de Vest din Timișoara

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/