Primii pacienți, internați în sistemul modular al Armatei! Capacitatea spitalelor din Timișoara poate fi crescută, dar trebuie aplicat din nou Planul Alb

Instalat în aprilie pe Stadionul CFR din Timișoara, sistemul modular medical de izolare și tratament, ridicat de MApN și inclus ca secție de Boli Infecțioase a Spitalului Militar de Urgență, a primit primii pacienți. Este vorba despre 10 persoane cu forme ușoare și medii de COVID-19.

Statistica națională raportată astăzi este îngrijorătoare. 1.030 de cazuri noi cazuri de coronavirus au fost confirmate, iar la nivelul județului Timiș au mai fost înregistrați în jur de 30 de bolnavi. Încă de ieri s-au purtat discuții legate de deschiderea sistemului modular de pe Stadionul CFR având în vedere faptul că spitalele sunt suprasolicitate, iar locurile din ATI și din secțiile COVID sunt ocupate. Autoritățile confirmă că operaționalizarea unității a avut loc ieri și nu astăzi cum anunțaseră inițial reprezentanții Prefecturii.

„Sistemul modular a început de ieri activitatea medicală de tratare a pacienților cu forme medii și ușoare de infectare cu SARS-CoV-2. Putem asigura asistență medicală pentru cel mult 50 de pacienți, iar capacitatea secției de ATI este de patru paturi și este destinată pacienților a căror stare se deteriorează pe timpul internării, până la momentul transferului între o secție de ATI dintr-un spital COVID-19. În acest moment avem internați 10 pacienți cu forme ușoare de COVID-19 a căror stare este stabilă”, a declarat medicul Andra Podgoreanu, ofițer de presă la Spitalul Militar Timișoara.

Spitalul de Campanie are în dotare un laborator cu o capacitate de testare de 40 de teste COVID-19 pe zi, iar medicii lucrează în ture.

„O tură înseamnă un medic boli infecțioase sau medicină internă, un medic de ATI și un medic de laborator. Sunt și medici angajați la Spitalul Militar din Timișoara, dar avem și persoane care au fost angajate pe perioadă determinată de șase luni. Datorită faptului că suntem cu deficit de personal în acest moment, capacitatea de izolare este de 10 pacienți”, a mai spus medicul Andra Podgoreanu.

Fără deficit de personal, pot fi carantinate 30 de persoane deoarece fiecare cort trebuie să găzduiască câte un singur pacient. Situația alarmantă din ultima perioadă, cu privire la explozia de cazuri de COVID-19 la nivel național, ar putea conduce la un scenariu care presupune reactivarea Planului Alb astfel încât să poată fi mărită capacitatea unităților sanitare din Timișoara. Asta presupune transformarea Spitalului „Victor Babeș” în unitate dedicată exclusiv pacienților diagnosticați cu acest virus, la fel ca în timpul stării de urgență.

„Capacitatea din spitalele COVID din Timișoara, destinate tratării pacienților, este aproape de maximum. De aceea, în cursul zilei de ieri, a fost nevoie operaționalizăm acest spital suport. Asta nu înseamnă că nu se poate mări capacitatea de tratare a pacienților COVID în spitalele din Timișoara. Spitalul «Victor Babeș», în perioada stării de urgență, a funcționat cu 220 de paturi. În momentul de față, din informațiile pe care le am de la DSP știu că acolo sunt internați în jur de 65 de pacienți. Dacă va fi nevoie, vom mări capacitatea și la Spitalul «Victor Babeș», dar asta ar însemna că trebuie să ne reîntoarcem la Planul Alb. Să eliberăm acel spital, adică pacienții care sunt acolo internați deja cu alte afecțiuni ar trebui mutați în alte spitale pentru a putea fi tratate afecțiunile de care suferă. La Spitalul CFR avem în număr de 40 de paturi pentru pacienții COVID. Dacă va fi nevoie vom trece la aplicarea Planului Alb”, a spus Liliana Oneț, prefectul de Timiș.

Sistemul este racordat la toate utilitățile: apă, canalizare, curent electric, telefonie fixă și cablu TV. În zona de izolare și carantinare au fost instalate paturile și toate corturile sunt dotate cu televizoare și frigidere.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/