Materia lemnoasă reciclabilă, folosită ca resursă alternativă pentru sistemul de termoficare al Timișoarei în CET Sud

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Un nou obiectiv se anunță în ceea ce privește eficientizarea sistemului centralizat de termoficare al Timișoarei. De această dată, biomasa colectată din toaletarea arborilor din parcuri și din îngrijirea spațiilor verzi va reprezenta materia primă în proiectul: „Retehnologizarea gospodăriei de combustibil CET Sud pentru utilizarea de combustibil alternative – biomasa”. Biomasa ar urma să reprezinte maximum 10% aport caloric în fluxul de cărbune.

Investiţia de 2 milioane de lei vizează adaptarea la folosirea de combustibil adițional, respectiv biomasa, ce va înlocui parțial combustibilul primar, cărbunele, necesar funcționării cazanelor CA1, 2 și 3 din CET Sud. În acest sens, cazanele de abur existente trebuie să funcționeze cu biomasă. Gospodăria de biomasă va asigura prepararea biomasei, după ce materia primă va fi transportată, și în paralel cântărită. Finanţarea proiectului se realizează din bugetul local, dar și din bugetul de stat și alte surse, spune municipalitatea. Durata de realizare a investiţiei ar urma să fie de 8 luni.

Amplasamentul proiectului va fi la locația actuală a depozitului de cărbune CET Sud, în imediata apropiere a benzilor de transportat cărbune. Hala care urmează să fie dată în folosință va fi o structură metalică de 5m x 6m, cu înălțime de 4 m și va fi combinată cu o platformă betonată de 30m x 6m. Masa lemnoasă disponibilă pentru preluare din toaletare se aproximează a fi de 10.000 de tone pe an, iar capacitatea de depozitare temporară a gospodăriei de biomasă va fi de 4 zile, cu posibilitate de extindere. Banda de transport cărbune va avea o capacitate de 1.200t/h, iar modul de funcționare al benzii de cărbune va fi intermitent ( ½-1 h transport la 6 ore). La final, procentul maxim al biomasei în fluxul de cărbune va fi de maxim 10% aport caloric.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

„Ne preocupă folosirea resurselor regenerabile. Cea mai importantă rațiune de a ține în funcțiune sistemele de termoficare este aceasta. Doar ele se pretează la folosirea resurselor energetice regenerabile. Trebuie să ne gândim pe termen lung, iar în această idee facem toate aceste eforturi. Putem face o mulțime de lucruri cu banii pe care îi cheltuim la Colterm ca să nu majorăm gigacaloria la populație”, spune Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/