Băieții isteți din Caransebeș, care au păcălit pe internet o mulțime de italieni, dar și bănci de renume, au toate șansele să rămână cu tot ce au obținut prin fraude informatice!
Avocaţii hackerilor „conduşi” de către Flavius Blăgăilă au cerut ieri judecătorului să constate că faţă de mai multe fapte pentru care sunt cercetaţi aceștia se impune achitarea căci, potrivit legii penale mai favorabile, a intervenit termenul de prescripţie a faptelor. Singura faptă pentru care mai pot da socoteală instanţei ar fi cea de constituire/aderare la grup infracţional organizat!
Munca de ani de zile a procurorilor DIICOT şi unul dintre cele mai răsunătoarea dosare antimafia instrumentate în Caraş-Severin s-a fâsâit lamentabil după ce dosarul a fost tergiversat şi chiar trimis spre rejudecare, din cauza mai multor vicii de procedură, vicii apărute ca urmare a complexităţii dosarului, dar şi a evoluţiei rapide a tehnologiei, evoluţie cu care revizuirea legislaţiei nu a putut ţine pasul.
De la probleme legate de constituirea părţilor civile sau de individualizarea prejudiciilor, până la citări, recitări, amânări de citare sau solicitări de comisii rogatorii, dosarul a fost întârziat extrem de mult, atât de „mobilitatea” unora dintre inculpaţii ori martorii din dosar, cât şi de faptul că unii dintre ei au refuzat inclusiv comisiile rogatorii ori interogarea prin videoconferinţă, deşi erau încarceraţi într-un alt stat. La aceasta se adaugă şi faptul că dosarul, odată ajuns la pronunţarea unei sentinţe, a fost recurat iar instanţa a trimis dosarul, spre rejudecare pe fond, la Tribunalul Caraş-Severin.
Toate aceste tergiversări, conexate cu adoptarea unui Nou Cod Penal de către România, au făcut ca în dreptul românesc să fie introdus principiul legii penale mai favorabile, ceea ce a făcut ca în acest dosar avocaţii unor inculpaţi să invoce o asemenea lege penală mai favorabilă, Codul Penal din 1968, după prevederile căruia faptele pentru care sunt acuzaţi cei zece inculpaţi s-au prescris. „Eu nu înţeleg să fac o cercetare judecătorească pentru o faptă care nu mai există”, a tranşat judecătorul situaţia.
Singurul care s-a opus a fost avocatul Cosmin Bolosin, care a invocat măsuri procedurale ce impun discutarea acestor aspecte pe fondul cauzei, după ce se va stabili de instanţă şi care este legea penală mai favorabilă şi, în baza acestei legi, să se ridice apoi excepţiile cu privire la intervenirea termenului de prescripţie a faptelor. „Nu s-a prescris fapta de iniţiere sau aderare la un grup infracţional organizat. Apoi, cu privire la celelalte fapte, trebuie continuată cercetarea judecătorească, căci nu se poate prescrie o faptă care nu s-a constatat încă săvârşită. Să constatăm, întâi, care sunt faptele, apoi să vedem dacă ele sunt prescrise sau nu”, a cerut procurorul DIICOT. Însă poziţia judecătorului a rămas intransigentă, arătând că nu este dispus să cerceteze fapte prescrise şi le-a cerut avocaţilor să nu invoce o prescriere generală, ci să individualizeze pentru fiecare inculpat ce faptă consideră că este prescrisă. Lăsând la o parte disputele strict tehnice, pe procedură, e tot mai clar că acest grup de hackeri, care în 2009 agita opinia publică din Caraş-Severin cu modul de operare sau cu sumele retrase din diverse conturi, nu va plăti pentru toate aceste fapte, ci doar pentru că mai mulți tineri s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni…