Primii evacuați s-au întors acasă! Ministerul Sănătății face verificări la Timișoara

Mai mulți timișoreni din Complexul Studențesc au fost evacuați din locuințele lor după ce trei persoane care locuiau în imobilul de pe strada Mioriței, la numărul 8, au decedat din cauza unei dezinsecții realizate cu o substanță neautorizată în acest scop. Pentru o parte dintre ei, coșmarul s-a terminat. De asemenea, Ministerul Sănătății a trimis o echipă în control după tragedia de la Timișoara.

Primii evacuați s-au putut întoarce în locuințele lor încă de marți seara, în blocul de pe strada Alexandru Vaida Voievod. Cei din acest imobil au anunțat autoritățile după ce s-a declanșat scandalul, deoarece știau că și la ei se făcuse dezinsecție de către aceeași firmă care a acționat în blocul de pe strada Mioriței. După ce autoritățile au verificat nivelul de toxicitate, s-a ajuns la concluzia că în acel bloc nu există pericolul intoxicației cu substanțe neurotoxice. Deocamdată însă autoritățile rămân în alertă.

Poliția continuă să se afle în zonă, iar locuitorii de pe Mioritei numărul 8 nu s-au putut întoarce acasă. Deocamdată, dintre persoanele evacuate, cinci sunt cazate de autorități la Mitropolia Banatului și la Liceul Silvic. În spital se mai află internate 40 de persoane, sub supraveghere, dar starea lor generală este stabilă. cum era firesc, Ministerul Sănătății a dispus ca o echipă de control alcătuită din reprezentanți ai Inspecției Sanitare de Stat să vină să verifice documentele și activitatea DSP Timiș.

Tragedia schimbă legislația

Din 2009, se eliminase obligativitatea ca substanțele biocide să fie verificate de Direcțiile de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății a decis revenirea la vechea legislație. „De asemenea, în urma propunerii Comisiei de analiză, pentru prevenirea apariției unor astfel de situații, ministrul sănătății a dispus astăzi modificarea legislației prin reintroducerea procedurii de certificare a conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică, în ceea ce privește activitățile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație. Până în anul 2009, când s-a renunțat la această măsură, DSP-urile aveau în atribuții aceste măsuri”, transmite Ministerul Sănătății.

De asemenea, MTS anunță că va face publice rezultatul verificărilor corpului de control.