Primii 50 de câini au ajuns la adăpostul din Moldova Nouă

În orașul de la malul Dunării, eforturile depuse pentru soluționarea fenomenului câinilor vagabonzi se pot observa cu ochiul liber. Zeci de patrupede de pe raza localității Moldova Nouă și-au găsit loc la Adăpostul Speranței, acolo unde nu le va lipsi nici hrana și nici îngrijirea de specialitate.

Primarul Adrian Torma pare că s-a ținut de cuvânt în gestionarea situației câinilor fără stăpân, lucrările începute, în vara anului trecut, pentru construirea adăpostului destinat patrupedelor abandonate, evoluând foarte repede, astfel încât, la momentul actual, în zona Văradului se află nici mai mult nici mai puțin de 50 de animale.

Cum proiectul edilului nu ar fi putut cunoaște materializarea fără implicarea sponsorilor (din Moldova Nouă, din țară și din străinătate), mai ales fără suportul financiar și logistic al Monicăi Izvănariu, președintele Asociației ALMA, primarul Torma a ținut să mulțumească public tuturor celor care au pus umărul pentru ca Moldova Nouă, pe viitor, să devină un oraș curat din toate punctele de vedere.

Chiar dacă în curând proiectul adăpostului de câini de la malul Dunării s-ar putea extinde, astfel încât acesta să poată găzdui încă o dată numărul animalelor care se află deja aici, șeful administrației publice locale din Moldova Nouă a ținut să puncteze totuşi că acest lucru nu înseamnă hrănirea în continuare a patrupedelor la colțul blocului, aruncarea câinilor fătați la marginea orașului, neparticiparea la campaniile de sterilizare sau nesesizarea autorităților în momentul în care anumite persoane se abat de la câteva reguli care, până la urmă, țin de spiritul civic al fiecăruia.

„Pentru prima dată în istoria orașului există un adăpost de câini care va putea găzdui un număr limitat de animale, dar, în curând, vom începe și cu măsurile coercitive, amenzi sau chiar plângeri penale, unde va fi cazul.”, a clarificat edilul-șef, în cadrul unei postări pe pagina sa de socializare.

În plus, se pare că, mai nou, nu doar câinii reprezintă o problemă în orașul de la Dunăre, ci inclusiv caii și vacile: „Ca o noutate, pentru că avem probleme cu un crescător de vaci din Moldova Veche și avem cetățeni care au căruțe, dar nu își declară oficial animalele, vom realiza și un mic adăpost de animale mari pentru a putea confisca animalele abandonate, neîngrijite, conform obligațiilor asumate sau din alte motive prevăzute de lege”.