Primesc banii înapoi. Timișenii care i-au cazat pe refugiații ucraineni își pot deconta cheltuielile

refugiati gara de nord timisoara
1000x100 Cuib de vise 1000x100

De la începutul lunii aprilie, timișenii care au găzduit refugiați din Ucraina în propriile locuințe își vor putea deconta sumele cheltuite. Cererile se depun la primării, apoi inspectoratul pentru situații de urgență centralizează datele și virează banii în conturile acestora. De aici, sumele vor ajunge la cei care au cerut decontarea cheltuielilor în câteva zile lucrătoare. 

Potrivit ordonanței de urgență adoptată de Guvern, persoanele care i-au cazat pe refugiați vor primi 20 de lei/zi pentru hrană și 50 de lei/zi pentru cazare, pentru fiecare persoană găzduită.

„Cererile pentru decontarea acestor servicii se depun la primării, în perioada 1-3 ale lunii, pentru luna anterioară. Dacă vom depune între 1 și 3 aprilie, cererile sunt valabile pentru luna martie. Până în acest moment nu au fost efectuate plăți către familii, către persoane fizice. Practic, avem în monitorizare la Balinț doi adulți și doi copii, iar la Sânnicolau Mare doi adulți, dar așteptăm să fie făcute demersurile necesare. Suma pentru mâncare este de 20 de lei/zi, bani care vin de la bugetul național.”, a declarat subprefectul Sorin Ionescu.

În cererea pe care o depun la primărie, persoanele fizice trebuie să precizeze numărul și numele persoanelor găzduite, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp în care i-au cazat. Se atașează copia actului de identitate a celui care solicită decontul și se completează o declarație pe propria răspundere. Atașate cererii trebuie să fie și documente care atestă dreptul solicitantului de folosință asupra locuinței în care găzduieşte refugiaţii.

În cazul pensiunilor și hotelurilor, procedura este alta. Cele care pun la dispoziție spații de cazare pentru refugiați au fost luate deja în evidențele ISU Banat. În acest caz, Guvernul alocă 100 lei/zi pentru un refugiat cazat la un hotel, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român – 50 de lei/zi.

STPT job 1000x200

„Pensiunile și-au anunțat deja la Centrul Județean de Comandă disponibilitatea. Ele sunt cele care sunt solicitate de ISU și își pun la dispoziție spațiile de cazare, conform adreselor pe care le-au făcut. Avem în acest moment undeva la peste 200 de locuri active. În ultimul CJSU au fost identificate locații atât în Timișoara, cât și în localitățile din județ, locuri care pot fi puse în orice moment la dispoziția refugiaților. Vorbim practic de 29 de hoteluri și pensiuni din județ, 19 unități de tip internat până la spațiile FITT-ului sau Direcției Județene de Sport și 22 de locații aflate în subordinea unităților administrativ-teritoriale din județ care pot fi puse oricând puse la dispoziția celor aflați în suferință.”, a explicat Sorin Ionescu.

Autoritățile nu pot preciza care este numărul refugiaților care au ajuns în Timiș sau care sunt cazați în acest moment pe raza județului.

„E foarte greu să avem o evidență clară pentru că foarte multe astfel de cazări au fost făcute prin acte de voluntariat, prin generozitatea fiecăruia dintre noi și vreau să mulțumesc tuturor celor care și-au deschis porțile pentru a primi oameni aflați în suferință. Neexistând o declarație oficială, neexistând un decont oficial, orice avansare de cifre nu poate fi supusă decât unei discuții și mă feresc de astfel de estimări.”, a mai explicat Sorin Ionescu.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/