Premieră în România! Cinci taximetre electrice vor intra în circulație începând de luni, 30 ianuarie, în vestul țării. Firma de taxi a investit peste 150.000 de euro în achiziționarea celor 5 mașini. Totul, pentru reducerea poluării!
Compania de taximetrie Verbiță din Arad înregistrează o premieră în România. Cinci maşini electrice vor fi introduse în circulaţie începând de luni. Potrivit Mediafax, o maşină costă 22.800 de euro, iar bateria, 8.000 de euro, sume la care se adaugă TVA.
„Există un feed-back foarte pozitiv din partea oamenilor care au văzut maşinile în trafic. Prima lor curiozitate este că nu se aude absolut nimic în timpul în care maşina este în mers şi nici nu se vede fum. Deocamdată, feed-back-ul este pozitiv şi sunt sigur că acest feed-back îl vom avea şi din partea clienţilor care începând de luni vor putea să beneficieze de aceste autoturisme”, a declarat directorul de marketing al companiei de taximetre, Adrian Dumitru.
Ceea ce este cel mai important, tariful plătit de clienți va fi același ca în cazul mașinilor obișnuite, însă aceștia nu vor avea posibilitatea să solicite în mod expres o astfel de mașină atunci când comandă un taximetru.
Reprezentanţii companiei spun că au decis introducerea maşinilor electrice pentru îmbunătăţirea calităţii mediului.
„Ne-am gândit în primul şi primul rând la o îmbunătăţire a calităţii mediului, traficul este din ce în ce mai aglomerat în Arad, noxele de mediu sunt din ce în ce mai mari şi am hotărât că trebuie să facem un prim pas spre îmbunătăţirea calităţii. Sperăm ca şi alte persoane, atât fizice, cât şi juridice, să ne urmeze exemplul”, a adăugat Adrian Dumitru.
Maşina electrică sută la sută are o autonomie de 180 de kilometri, dar Renault a lansat în 2017 pe piaţă baterii cu autonomii de 400 de kilometri, pe care conducerea companiei arădene speră să le monteze pe maşini până în cursul lunii aprilie 2017. Atunci, taxiurile electrice vor putea fi folosite şi în afara municipiului, şi chiar judeţului. În actuala formă de autonomie, bateria se încarcă în cinci ore. Până în 2020, încărcarea este gratuită, dar dacă ar fi să se plătească, „un plin” ar costa, în acest moment, circa 4 lei, spun reprezentanţii companiei.
Una dintre marile probleme în România este legată de lipsa staţiilor de încărcare a maşinilor electrice. În Arad, există o staţie la un hipermarket, care poate fi folosită de oricine. Alte trei staţii există la sediul companiei de taximetrie, dintre care una poate fi folosită de populaţie.
Și județul Caraș-Severin, mai exact cele două municipii, s-au înscris pe harta mașinilor electrice. Deocamdată, totul este la stadiul de proiect. Dacă la Reșița s-a bătut deja palma cu compania CEZ pentru amplasarea a 4 prize în diferite zone din oraș, Primăria Caransebeș a depus documentația necesară pentru a primi finanțare de la Uniunea Europeană. Și aici sunt prevăzute între 4 și 6 prize, care vor fi amplasate de-a lungul celor 27 de km de piste de bicicletă.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. În sfârșit! Reșița intră pe harta autoturismelor electrice!
Sursă foto: newsar.ro