Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Timișoara. Unde vor fi distribuite?

vaccin

Peste 17.000 de doze de vaccin antigripal au fost recepționate, în această săptămână, de Direcția de Sănătate Publică Timiș. Medicii recomandă imunizarea, în debutul sezonului rece, în special persoanelor vulnerabile, vârstnicilor și gravidelor. 

Ministerul Sănătății a repartizat DSP Timiș, în cadrul campaniei anuale de vaccinare antigripală, prima tranșă de vaccin antigripal de tip tetravalent, în cantitate de 17.893 doze.

„Aceasta urmează să fie distribuită, în zilele următoare, personalului medical din unitățile spitalicești, unități primiri urgențe, secțiile și compartimentele de terapie intensivă și boli infecțioase, angajaților Serviciului Județean de Ambulanță Timiș, instituțiilor de ocrotire socială, precum și medicilor de familie, în vederea vaccinării cu prioritate a persoanelor cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, bătrâni şi gravide.”, au transmis reprezentanții DSP Timiș.

OMS recomandă în fiecare an tulpinile virale ce trebuie incluse în vaccinul antigripal care previne apariția unor forme severe de boală. În România, în acest an, este distribuit un vaccin antigripal tetravalent, adică are în componență are două tulpini de tip A și două de tip B. Persoanele vulnerabile, în categoria cărora intră în general bătrânii, dar și gravidele, ar trebui să se imunizeze la începutul sezonului rece. Vaccinul începe să își arate eficiența după 14 zile de la administrare.