Primarul Vasilescu vrea drumul din Herculane

DJ 608 D e subiect de scandal între Primăria Băile Herculane şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Campionatul mondial de căţărare şi alpinism, care va avea loc în luna septembrie, pe Valea Cernei, a determinat autorităţile locale şi judeţene să caute soluţii pentru urgentarea reabilitării drumului de intrare în Băile Herculane, care, la felul cum arată în momentul de faţă, ar reprezenta o primă impresie proastă pentru cei peste 3.000 de participanţi din întreaga lume la marele eveniment. În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean s-a votat participarea administraţiei judeţene în calitate de partener la această competiţie, iar preşedintele Sorin Frunzăverde a anunţat că porţiunea de drum de la intrarea în oraş până în zona centrală va fi pusă la punct.

„Reparăm porţiunea de drum care este a Consiliului Judeţean în Herculane. Nu am intervenit pe ea pentru că acest drum nu a fost în proprietatea Consiliului Judeţean, de curând a revenit în proprietatea Consiliului Judeţean. Sunt trei primării care mi-au spus că dacă cedăm aceste porţiuni de drumuri judeţene, e vorba de Târnova, Herculane, cu care am mai avut nişte experienţe nefericite, respectiv Rusca Montană, dacă le dăm spre administrare primăriilor respective, primesc bani de la Ministerul Dezvoltării ca să le repare, dar numai în condiţiile în care aceste drumuri vor fi cedate primăriilor. Le dăm aceste drumuri în momentul în care fac dovada că, prin Hotărâre de Guvern, vor primi finanţare pentru aceste drumuri. Până atunci, le reparăm. Cel de la Herculane, de săptămâna viitoare, după 1 iulie, imediat”, a precizat Frunzăverde.

Condiţii pentru preluarea drumurilor

Şeful executivului judeţean le-a explicat consilierilor întreaga istorie a acestor drumuri şi i-a ironizat pe primarii care au cerut trecerea din proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean către administraţiile locale.  „Aceste drumuri au fost preluate de Ministerul Dezvoltării pentru a fi reabilitate. Ele nu au mai fost în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean. Evident, Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii nu a reuşit niciunde. Şi acolo unde au fost anumite lucrări acordate prin licitaţie, firmele respective au dat faliment în proporţie de 80 la sută. Primarul Băilor Herculane a venit la noi şi mi-a spus că doamna îi dă bani să facă drumul ăsta. Nu i-a dat. În prezent, un domn, tot de la ministerul respectiv, le dă altor primari, inclusiv primarului de la Herculane, să facă drumul ăsta. A venit la mine primarul de la Târnova, l-am găsit pe Ghiorghioni cu primarul de la Rusca Montană. Inclusiv primarul de la Herculane spune că primeşte banii cu o singură condiţie, drumul să nu fie al Consiliului Judeţean. Să fie al primăriei, ceea ce stupid după părerea mea. Neavând încredere în tot felul de afirmaţii, că va primi bani de la doamna, de la domnul, vom repara acest drum. Dacă aceşti domni primari fac dovada că prin hotărâre de guvern primesc fonduri pentru aceste drumuri pe care le revendică, noi, Consiliul Judeţean, le vom acorda administrarea acestor drumuri. Fără niciun fel de problemă”, a prezentat situaţia Sorin Frunzăverde.

Lipsă de interes

Nicuşor Vasilescu, primarul din Băile Herculane, spune însă că lucrurile stau cu totul altfel atunci când vine vorba despre fosta „Perlă a Banatului” şi Drumul Judeţean DJ 608 D. „Pentru lucrările de asfaltare a acestui drum a fost alocată, în ultimii şase ani, de către Consiliul Judeţean, suma de 5.000 lei, pentru întocmire Proiect Tehnic, care în cele din urmă a fost finalizat şi actualizat din bugetul Consilului Local Băile Herculane, ceea ce demonstrează « interesul» acordat de autorităţile judeţene  pentru reabilitarea DJ 608 D, artera principala a staţiunii Băile Herculane. De fiecare dată, înţelegerea a venit din partea Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, indiferent de culoarea politică a guvernării, care a şi finanţat mai multe proiecte necesare dezvoltării oraşului nostru, printre care s-a aflat şi cel pentru reabilitarea DJ 608 D, proiect care a fost scos din lista înaintată de Consiliul Judeţean pentru finanţare din bugetul M.D.R.A.P”, acuză Vasilescu.

L-au scos de la finanţare

Edilul-şef din Herculane spune că doar neglijenţa Consiliului Judeţean e de vină pentru faptul că drumul cu o lungime de 4,3 km nu e reabilitat la această oră, deoarece bani existau, fiind aprobaţi în acest sens aproape 3,9 milioane de lei. „Am făcut demersul direct la minister, condus în acea perioadă de colegul de partid al preşedintelui Consiliului Judeţean. Oraşul Băile Herculane a organizat licitaţia, conform prevederilor legale, şi a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea acestui drum. Consiliul Judeţean a fost înştiinţat în nenumărate rânduri, dar, în loc să fie de acord cu finanţarea lucrărilor, a scos proiectul de pe lista de finanţare înaintată la minister. Din acest motiv s-au făcut demersuri direct la M.D.R.A.P, pentru ca proiectul să fie reintrodus pe lista de finanţare”, a mai spus primarul Vasilescu.

Demersuri comune?!

Acesta a arătat că din 1996 drumul respectiv a fost în proprietatea administraţiei judeţene şi că de atunci şi până în prezent nu s-au făcut niciun fel de lucrări de reabilitare a acestui drum din fonduri alocate de Consiliul Judeţean. „Proprietatea nu a fost transferată niciodată la M.D.R.A.P., întrucât proiectele finanţate prin HG  577, actualmente  OUG 28,  nu necesită transferul de proprietate. Dacă, totuşi, Consiliul Judeţean doreşte să se implice în rezolvarea acestei probleme, cea mai bună soluţie ar fi un demers comun către M.D.R.A.P. pentru obţinerea de urgenţă a finanţării. În acest fel am putea definitiva lucrările până în luna septembrie, când la Băile Herculane vor veni peste 3.000 de participanţi din întreaga lume, pentru evenimentul «Petzl Roc Trip 2014», considerat olimpiada mondială de căţărare şi alpinism”, a încheiat Vasilescu.

Dacă multe aspecte dintre cele prezentate de Frunzăverde şi Vasilescu pot naşte alte discuţii, un lucru e clar: drumul din Herculane trebuie pus la punct în cel mai scurt timp şi nu neapărat pentru că urmează să vină musafiri din întreaga lume, ci pentru că e un adevărat dezastru.