Primarul Torma predă lecții de educație civică prin cartierele orașului! Pentru anveloparea blocurilor! [FOTO]

O decizie a Curții de Conturi l-a obligat pe Adrian Torma să discute cu locatarii blocurilor din Moldova Nouă, incluse în proiectul de reabilitare termică, pentru a-i convinge să achite contribuția de 20%, astfel că a pornit la pas alături de angajații Primăriei, prin Orașul Nou. A profitat de ocazie și a ținut adevărate lecții de cultură civică, pentru că numai cu sprijinul cetățenilor orașul poate deveni mai curat, mai frumos, într-un cuvânt, mai civilizat!

Noul edil al orașului de la Dunăre a petrecut, timp de mai multe zile, ore bune în mijlocul cetățenilor, în primul rând cu scopul de a le explica faptul că anveloparea blocurilor nu se face gratuit, așa cum au crezut unii dintre ei, ci cu o contribuție de 20% din partea locatarilor, Primăria urmând să suporte 30% din valoarea proiectului, iar restul fiind alocat de Guvern. Primarul Torma a încercat totodată să-i convingă pe oameni de rolul deosebit de important pe care aceștia îl au în înfrumusețarea orașului. Edilul le-a explicat că administrația publică locală și-a propus pentru următorii patru ani să schimbe total aspectul orașului, numai că pentru asta e nevoie de un efort conjugat, de implicarea asociațiilor de locatari, a fiecărui cetățean în parte. Și, pentru a fi cât mai convingător, le-a exemplificat, le-a arătat cât de mare este indiferența și nepăsarea unora dintre ei atunci când vine vorba despre îngrijirea unui spațiu verde din fața sau spatele blocului, de aruncarea gunoiului la tomberon și nu în altă parte, de improvizarea unor cuști pentru câini și pisici chiar la ușa scării de bloc. A găsit și destule exemple pozitive. Cei mai mulți dintre cetățenii prezenți la întâlniri l-au înțeles perfect pe primar, unii chiar au lăsat privirea jos, simțindu-se cu musca pe căciula, dar au fost și câțiva care i-au spus edilului că nu au nevoie de lecțiile lui gratuite de cultură civică și i-au reproșat că nu e nevoie să-i certe pentru că nu au dovedit până acum spirit civic.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157671938095875″]

leader board 728 x 90 px

Situația proiectului de anvelopare termică a fost dezbătută și în Ședința Consiliului Local de la finele lunii iulie. „Am avut Curtea de Conturi, s-a luat o decizie cu privire la anveloparea blocurilor. În mod normal, nu trebuia să înceapă reabilitarea blocurilor până când cetățenii nu aveau banii adunați, cei 20%. E o lege pe care trebuie să o respectăm! Din păcate, s-au creat precedente în Moldova Nouă. S-a profitat de anii electorali și, acum, în loc să poți gestiona bugetul pentru a face ceva în Vechea, în Măcești, va trebui să susținem vreo șapte sau opt miliarde din bugetul nostru, să găsim foarte repede o cale legală să înlăturăm mizeria din urmă. Trebuia și o Hotărâre de Consiliu Local, să vedem cum adunăm banii de la cetățeni. Aș putea spune că nu e treaba mea, dar eu nu am fugit de responsabilitate, mi-am asumat rezolvarea problemei. Avem șapte blocuri la care trebuie să rezolvăm problema pentru că toată suma asta intră în arierate și atunci nu mai putem încasa cotele defalcate și nu mai putem finanța Primăria și activitatea curentă!”, le-a explicat primarul Torma consilierilor locali.

Practic, Curtea de Conturi a stabilit că s-au făcut doar plăți parțiale, din sumele contractate lipsind cei 20%, cota ce trebuie suportată de locatari. Potrivit primarului, ar fi vorba de 603.000 lei, sumă care în acest moment ar trebui plătită de Primăria Moldova Nouă. „Problema este că nu avem cadru legal pentru a face acest lucru, nu avem o Hotărâre de Consiliu Local care să reglementeze cum vom recupera banii de la cetățeni. Există libertatea de a-i colecta ulterior începerii lucrării, dar în condiții speciale! Sunt șapte blocuri din Orașul Nou în situația asta. Ori deblocăm situația și recuperăm banii de la cetățeni, ori returnăm întreaga sumă! Nu e de joacă! La un singur bloc din cele șapte lucrările sunt finalizate în proporție de 90%. La restul, mai puțin de 5% din lucrări sunt făcute. În general, oamenii au înțeles, sunt de acord să plătească, deși e drept că lor li s-a ascuns acest lucru atunci când s-a scris proiectul, ei nu au știut că vor trebui să suporte vreun leu”, a mai afirmat primarul.