Edilul-şef care bate localnicii ce nu-i cad la picioare continuă să-şi facă de cap cu banii publici. Cel puţin de asta îl acuză trei consilieri locali şi o mulţime de oameni din comună.
Petru Lorinţ administrează comuna Domaşnea şi satele aparţinătoare după bunul plac. Nu e loc de nicio îndoială, Express de Banat prezentând în ultima vreme o mulţime de cazuri în care interesele sale personale şi ale apropiaţilor lui au fost pe primul loc, în detrimentul cetăţenilor. Povestea şcolii din Cănicea e veche, dar acum, la început de an şcolar, a revenit în actualitate.
Puţin îi pasă de copiii din comună!
„Construcţia şcolii este finalizată din 2008, urmând a se mai instala doar centrala termică şi a se face recepţia finală!”, spune Tudor Miulescu, consilier local. Constructorul aşteaptă de şase ani să-şi primească banii pentru a preda cheile şcolii. În zadar! În tot acest timp, preşcolarii şi elevii din clasele I-IV învaţă în condiţii improprii, într-o şcoală improvizată în vila neterminată a dascălului din sat, mâna dreaptă a primarului. Îşi riscă viaţa pe treptele de beton unde se ţin orele de educaţie fizică, în faţa casei care nu are nici măcar gard împrejmuitor! „Primarul Lorinţ spune de şase ani că nu găseşte resursele financiare necesare pentru achitarea sumei restante către constructorul şcolii. A găsit însă resurse financiare pentru reamenajarea şi modernizarea căminului cultural într-o investiţie realizată ulterior celei privind construcţia şcolii. La cămin s-a semnat deja recepţia finală şi obiectivul este în funcţiune, apreciindu-se probabil că este mai important ca edilul să participe la baluri desfăşurate în condiţii corespunzătoare, decât să înveţe copiii în spaţii adecvate şi dotate la standardele prevăzute prin proiect. Ulterior construirii şcolii din Cănicea s-au mai achitat importante sume de bani pentru terenul de fotbal din Domaşnea. Şi multe altele”, acuză Miulescu.
Negociere după bunul plac al primarului
Alesul local este convins că şcoala din Cănicea se va deschide doar atunci când va dori primarul Petru Lorinţ, ceea ce nu se va întâmpla prea curând, la mijloc fiind interesele financiare ale dascălului Petru Constantin Nicoară, care îi mănâncă din palmă edilului-şef. În condiţiile în care şcoala construită şi finalizată în 2008 rămâne închisă, copiii din Cănicea îşi vor desfăşura în continuare activitatea acasă la Nicoară. Pentru că aşa vrea primarul Lorinţ! Acesta a iniţiat un proiect de hotărâre, supus votului Consiliului Local în 20 septembrie, privind închirierea unui „spaţiu necesar pentru desfăşurarea cursurilor Grădiniţei cu Program Normal Cănicea şi Şcolii Primare Cănicea pentru anul şcolar 2014-2015”. E vorba tocmai de imobilul cu nr.122, casa aflată încă în construcţie a dascălului Nicoară. În proiectul de hotărâre, nici vorbă de valoarea contractului de închiriere. În schimb, se precizează altceva: „Cu ducere la îndeplinire a prezentei Hotărâri se încredinţează primarul Comunei Domaşnea şi directorul unităţii de învăţământ”! Cu alte cuvinte, valoarea contractului o vor stabili primarul Lorinţ şi dascălul Nicoară, după bunul lor plac.
În Expunerea de motive care a stat la baza iniţierii proiectului de hotărâre, Lorinţ arată că şcoala construită „nu este finalizată şi recepţionată datorită lipsei de fonduri, existând în prezent de achitat către constructor suma de 182.211 lei”. „Datorită lipsei de fonduri suntem nevoiţi a închiria un spaţiu pentru asigurarea în bune condiţii a cursurilor preşcolarilor şi şcolarilor din satul Cănicea în anul şcolar 2014-2015, întrucât aceşti copii nu pot fi transportaţi, conform prevederilor legale”, a mai scris primarul Lorinţ în acelaşi document.
Bani au fost!
Consilierii locali Tudor Miulescu, Vasile Cristescu şi Grigore Galescu au venit cu un amendament la propunerea primarului. „Tergiversarea soluţionării problemei privind recepţia finală a şcolii din Cănicea este nejustificată, întrucât au existat resurse financiare pentru achitarea sumei restante, însă nu au fost direcţionate acestui scop. Era important ca fondurile să fi fost direcţionate astfel încât şcoala să fie dată în funcţiune înaintea căminului cultural din localitate, mai ales având în vedere ordinea demarării investiţiilor. Este nejustificat să ţii de ani de zile lacătul pe uşa şcolii pentru o sumă de bani care ar fi trebuit şi trebuie achitată cu prioritate şi să plăteşti chirie pentru spaţiu de învăţământ şcolar inadecvat în casa particulară a învăţătorului din satul Cănicea. Pentru că astfel se înţelege că nu se doreşte deschiderea şcolii şi se pune interesul personal înaintea interesului public”, şi-au motivat cei trei aleşi locali amendamentul prin care au solicitat ca reprezentantul constructorului să fie invitat la şedinţa consiliului local pentru a i se propune plata eşalonată a restanţei în cel mai scurt timp posibil. Fără succes, deoarece primarul controlează majoritatea consilierilor locali.
Concluzia desprinsă din cele semnalate de consilierii locali din Domaşnea este că primarul Lorinţ continuă să-şi facă de cap cu banii publici. Îi împarte cum şi cui vrea, îşi hrăneşte locotenenţii care îi îndeplinesc orbeşte ordinele şi puţin îi pasă de copiii din sat. Mai grav este că şi şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai altor instituţii abilitate au aceleaşi dureri în cot ca şi primarul Lorinţ!
La această situaţie nu s-a ajuns numai din cauza dispreţului faţă de lege manifestat de atâtea ori de Petru Lorinţ şi gruparea lui din administraţia publică locală şi totalului dezinteres privind eficienţa socială a cheltuirii banului public, cât şi din cauza totalului dezinteres în această problemă a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, care permite de ani de zile perpetuarea acestei stări de lucru negative. Tudor Miulescu, consilier local Domaşnea