Primarul Popa chiar poate! 50 de milioane de euro, miza jocului politic PSD – PNL!

Ioan Popa, care amenința cu blocarea conturilor societății Aquacaraș în urma unui proces câștigat în instanță, a fost pus la încercare de Ioan Crina! 

În ședința extraordinară din luna ianuarie a Consiliului Județean, primarul Ioan Popa fusese luat la mișto de consilierul PSD Ioan Crina, care spunea că „Reșița nici atât nu știe măcar, că nu pot bloca conturile societății”, pentru ca doar câteva zile mai târziu liderul grupului PSD din Consiliul Local Reșița să vină și să spună: „Am adus mulțumiri domnului primar pentru deblocarea conturilor Aquacaraș, acceptând o reeșalonare a datoriilor”. Mirel Sabo a ținut să înceapă ședința forului municipal de miercuri, 31 ianuarie, cu această declarație.

Situația devenise foarte gravă la Aquacaraș după ce Ministerul de Finanțe a impus o corecție de 2 milioane de euro în urma derulării proiectului pe programul IPA. După ce Finanțele au vândut, practic, societatea la bucată, pierzând utilaje și echipamentele avute sechestrate și vândute la licitație de Fisc, acum s-a reușit o reeșalonare a acestei datorii, reeșalonare care a fost acceptată de Ministerul Finanțelor, dar care impune Aquacaraș o rată de peste 60.000 de lei lunar. Situația s-a complicat și mai mult după ce Primăria Reșița a câștigat în instanță obligativitatea plății redevenței anuale pentru concesiunea serviciului în municipiul Reșița, concesiune și ea de milioane, așa că municipalitatea a pus și ea sechestru pe conturile societății.

Cel de-al doilea sechestru, al Reșiței, venea însă în cel mai nepotrivit moment, în care societatea de apă-canal din județ se afla în pline negocieri cu o bancă pentru acordarea unui credit care să mențină cash-flow-ul, credit pentru care garantase chiar Consiliul Județean Caraș-Severin.

Prin acceptarea reeșalonării și ridicarea sechestrului pe conturi, primarul Ioan Popa deblochează practic situația la Aquacaraș și permite societății să acceseze creditul și să deruleze următoarele două proiecte, pentru care contractele de finanțare au și fost semnate, valoarea lor ajungând la 50 de milioane de euro.