Primarul Popa caută investitori la München „După EMZ vor urma și alții!”

popa munchen

Municipiul participă pentru a doua oară la Expo Real, cel mai mare târg comercial pentru proprietăți și investiții din Europa.

Primarul Reșiței, Ioan Popa, și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Locală Reșița se află de două zile la München, în Germania, unde are loc o nouă ediție Expo Real – un târg destinat industriei imobiliare din întreaga lume – care se desfășoară anual, începând din 1998, și care adună la un loc investitori din întreaga Europă.

Municipiul Reșița participă la Expo Real în cadrul standului comun al României, organizat de AHK (Asociația Camera de Comerț şi Industrie Româno-Germană Deutsch-Rumänische Industrie- und Handelskammer), având scopul de a promova activitatea comercială, sectorul imobiliar și investițiile.

„Suntem prezenți la Expo Real, care este cel mai important târg de profil din Europa, este un loc unde se întâlnesc undeva între 10.000 – 15.000 de persoane timp de trei zile. Avem și noi un stand aici împreună cu Camera de Comerț Germană – AHK. Este standul României organizat de această Cameră de Comerț Româno-Germană și chiar le mulțumesc pe această cale că ne-au acceptat alături de ei de doi ani. Firma EMZ, prezența acesteia în Parcul Industrial, este rezultatul colaborării noastre cu AHK. Astăzi este cea de-a treia zi de participare a noastră la târg. Am avut întâlniri zilnice cu câteva zeci de persoane. Vin, întreabă, se interesează, prezentăm Reșița, prezentăm Banatul de munte și oportunitățile de afaceri de la noi.”, a declarat pentru expressdebanat.ro primarul Reșiței, Ioan Popa.

popa munchen 2

Edilul dă asigurări că după EMZ vor intra și alte firme în Parcul Industrial, primele vizite ale unor posibili investitori având loc chiar luna aceasta la Reșița. De altfel, Popa spune că s-a discutat mult în cadrul evenimentului de la München despre situația actuală generată la nivel mondial de scumpirea transportului naval și despre nevoia marilor companii de a-și reloca producțiile din Asia spre Europa, aspect important nu doar pentru România, ci și pentru comunitățile locale care au șanse mai mari acum de atragere a companiilor străine.

Eu sunt convins că nu vorbim doar de o firmă, vom reuși să atragem mult mai multe. Încercăm să căutăm companii care încorporează manoperă cu un grad mai înalt de calificare, astfel încât și salariile să fie pe măsură. Perspectivele sunt foarte bune având în vedere contextul general mondial. Spun asta pentru că transportul unui container din Asia, China, India spre Europa a ajuns de la 700 de dolari la 15 – 20.000 de dolari. Numai transportul. Iar acest lucru a generat preocupări foarte importante în companiile europene pentru beneficiarii de materii prime, de diverse piese, să-și mute, să-și relocheze producțiile din Asia spre Europa. Din acest punct de vedere, acum este o șansă foarte mare pentru Europa de Este, pentru România în special, de care va trebui să profităm. Discuțiile pe temele astea le-am avut zilele acestea, despre relocări de producții dinspre Asia în Europa, și sper ca în următoarele luni să avem câteva întâlniri serioase. În 21 octombrie avem o delegație organizată de Camera Germană la Reșița, care se va constitui din circa 20 – 25 de persoane, reprezentanți de companii, în care vom prezenta Parcul Industrial, vom prezenta cealaltă platformă pe care am achiziționat-o sau mai bine zis am recuperat-o de la austrieci, platforma fostei uzine cocsochimice, și încercăm să prezentăm orașul astfel încât să convingem companiile să investească în Reșița.”, a dezvăluit edilul Reșiței.

popa