Direcția Națională Anticorupție – ST Timișoara a propus astăzi Tribunalului Caraș-Severin arestarea preventivă a primarului din Ciclova Română, Gheorghe Percea, după ce acesta a fost reținut ieri de către procurorii anticorupție.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 noiembrie 2017, a inculpatului Gheorghe Percea, la data faptelor și în prezent primar al comunei Ciclova Română, județul Caraș Severin, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (22 acte materiale), complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (19 acte materiale)”, ne-a declarat Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
În perioada 2012 – 2017, Puiu Percea, primarul localității Ciclova Română, beneficiind de autoritatea și influența conferite de funcția publică deținută, a determinat patru persoane din localitate să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri unice de plată pe suprafață, pentru a încasa subvenții în cadrul diferitelor scheme de plăți.
În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă de Percea, pentru terenurile agricole care aparțineau Consiliului Local și Primăriei Ciclova Română.
În același context, pentru îndeplinirea condițiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafață, trebuia ca solicitanții să facă dovada deținerii unui/unor efective de animale, motiv pentru care primarul a determinat aceleași persoane să încheie fictiv contracte de comodat, din care să rezulte (în mod nereal) că dețineau diverse efective de animale și adăposturi pentru acestea, arată procurorii DNA.
„Beneficiar al plăților efectuate de către A.P.I.A. a fost inculpatul Percea Gheorghe care deținea și cardurile aferente conturilor bancare în care erau virate subvențiile de către A.P.I.A., în baza cererilor unice de plată pe suprafață. Prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenții acordate necuvenit de A.P.I.A. în cuantum total de 1.793.203 lei”, mai explică Săplăcan.
CITEȘTE ȘI: Primarul din Ciclova Română, reținut de DNA
În aceeași perioadă, patru fermieri, beneficiind de ajutorul lui Gheorghe Percea, „au depus cu rea-credință”, subliniază procurorii, la A.P.I.A. mai multe documente care conțineau mențiuni nereale, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate. Acționând în această manieră, cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.072.055 lei.
„În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 09 noiembrie 2017, inculpatul Percea Gheorghe este prezentat Tribunalului Caraș Severin cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, ne-a transmis Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
Ora 17.45
Prezentat astăzi în fața judecătorului de drepturi și libertăți al Tribunalului Caraș-Severin, primarul Gheorghe Percea a cerut acestuia să respingă propunerea DNA de arestare preventivă a sa și să procedeze la luarea faţă de el a unei măsuri alternative măsurii arestării preventive. Judecătorul a respins cererea acestuia și a dispus arestarea preventivă a primarului pentru următoarele 29 de zile. Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.
Instituția Prefectului Caraș-Severin așteaptă notificarea oficială, după care se va proceda la suspendarea din funcție a primarului pe perioada arestului, prerogativele acestuia urmând a fi preluate de către viceprimarul în funcție. Contactat de reporterii Express de Banat, subprefectul Sebastian Purec a declarat că Instituția Prefectului așteaptă, mai întâi, o sentință definitivă privind arestarea preventivă a primarului apoi se vor lua măsurile legale ce se impun.