Primarul Fritz: „Sistemul de termoficare centralizat are nevoie de investiții urgente pentru a deveni eficient”

colterm2
explo 1000x200

Primăria Timișoara anunță că a primit bilanțul pentru anul 2021 de la societatea de termoficare Colterm, care arată că sunt pierderi tehnologice importante. „Sistemul de termoficare centralizat are nevoie de investiții urgente pentru a deveni eficient”, a afirmat Dominic Fritz.

Primăria Timișoara informează că, pentru prima dată, a primit bilanțul termoenergetic de la Colterm avizat de ANRE – Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei. Bilanțul este pe anul 2021 și conține date despre energia pe care Colterm a produs-o și distribuit-o la consumatori, precum și pierderile aferente.

Astfel, aflăm că pierderile tehnologice sunt de 341.000 MWh, din care 184.000 MWh în producerea energiei din toate centralele, 97.000 MWh în rețeaua primară, de transport, și 56.000 MWh în rețeaua secundară, de distribuție.

Este prima dată când vedem, din date verificate și aprobate de autoritatea din domeniul energiei, situația reală a pierderilor din sistemul de termoficare centralizat. Lipsa de asumare politică se vede în sutele de mii de megawati oră pierduți. Am pornit, cât s-a putut de repede, retehnologizarea a 29 de kilometri de conducte, modul cel mai bun de reducere al pierderilor tehnologice și acest bilanț reiterează că vom elimina jumătate din ele. Sistemul de termoficare centralizat are nevoie de investiții urgente pentru a deveni eficient. Avem încă un proiect în lucru pe 3 kilometri și jumătate, pentru care vrem să începem anul viitor execuția”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Reprezentanții primăriei transmit că proiectul de retehnologizare a rețelei de termoficare din Timișoara, care cuprinde 30 de kilometri din cele mai degradate porțiuni, va avea un impact considerabil pentru reducerea pierderilor tehnologice. Mai precis, la finalul proiectului, pierderile tehnologice vor fi reduse cu 50,%. Așadar, investiția va reduce la jumătate căldura pierdută pe drumul dintre termocentrale și consumatori.