Primarul Fritz nu mai trebuie să facă publică dovada domiciliului și a studiilor. Cele două hotărâri au fost revocate

fritz consiliu local

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, nu mai este obligat să facă publică dovada domiciliului și a diplomelor de studiu, după ce marți, în plenul consiliului local, cele două hotărâri în acest sens au fost revocate, la solicitarea prefectului de Timiș, pe motiv că ar fi nelegale.

Două hotărâri de consiliu local controversate, aprobate la începutul lunii iulie a acestui an, au fost revocate în timpul ședinței de marți a Consiliului Local Timișoara. Prima se referă la obligativitatea publicării actelor de studii ale primarului, viceprimarilor, consilierilor locali, consilierilor personali ai primarului și viceprimarului, precum și a angajaților care dețin funcții de conducere. Cea de-a doua hotărâre prevedea publicarea dovezii domiciliului aleșilor locali. Ambele proiecte au fost inițiate de consilierul local Pro România Marius Craina.

Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș, a solicitat revocarea acestor hotărâri, pe motiv că ar fi nelegale. Astfel, marți, o adresă în acest sens a Prefecturii Timiș a fost supusă votului în Consiliul Local Timișoara.

Prefectul a formulat un recurs grațios împotriva celor două hotărâri și ne solicită revocarea. Dacă noi, ca și consiliu local, nu vom revoca acele hotărâri, dumnealui își rezervă dreptul de a ne ataca în instanță și de a solicita anularea lor pe calea instanței”, le-a explicat Caius Șuli, secretarul general al Primăriei Timișoara, consilierilor locali.

Aproape 20 de minute, aleșii locali au discutat despre modul în care ar trebui formulat textul adresei supusei votului, iar la un moment dat a dorit să ia cuvântul și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

gif card de energie dacus 1000x100

Aici nu este o întrebare formală, ci o întrebare politică. Voi ați trecut acest proiect data trecută cu un singur vot, cu 14 voturi. Mie nu mi-a convenit rezultatul, și vorbim acum despre oricare alt proiect, bag o plângere prealabilă prin altcineva, și o bag atunci când cineva de la voi e bolnav. Dacă votăm menținerea, vă trebuie exact același număr de voturi. Dacă un consilier local este bolnav, repede bag pe ordinea de zi și nu mai aveți 14 voturi, aveți 13. Și ceea ce ați crezut că ați votat, gata. Mie mi se pare o cale politică foarte periculoasă, pentru că creăm o cale să revenim din nou și din nou asupra majorității în consiliul local. Odată de consiliul local a hotărât ceva, asta trebuie să fie și doar dacă o majoritate inversă se naște ca să schimbe rezultatul, atunci ok. Dar nu să fiți voi obligați, care ați strâns cu chin cu vai și cu multă presiune 14 voturi, să fiți obligați astăzi să strângeți încă 14 voturi”, a declarat Dominic Fritz.

În primul rând, nu este nevoie de 14 voturi. Este nevoie de majoritatea simplă a consilierilor prezenți. Aceste discuții sunt inerente câtă vreme prefectul este coleg, nu vreau să politizez, cu domnul primar Fritz, care a găsit de cuviință să încerce să întoarcă votul sau să ne tragă de urechi sau să ne dea un cartoș roșu”, i-a răspuns Radu Țoancă, consilier local PSD, primarului Fritz.

În final, s-a decis ca aleșii locali să voteze dacă sunt sau nu de acord cu revocarea hotărârilor. În total, s-au strâns 14 voturi pentru, șase împotrivă și cinci abțineri, astfel că cele două hotărâri au fost revocate.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/