Primarul Fritz crede că salvarea pentru Colterm vine de la Banca Mondială. Experți ai instituției, în vizită la Timișoara

fritz colterm

Specialiști ai Băncii Mondiale s-au aflat, în această săptămână, la Timișoara, cu scopul de a vizita Colterm, iar Dominic Fritz crede că aceștia pot contribui la salvarea sistemului centralizat de încălzire. Potrivit edilului-șef, în această iarnă, Colterm va produce energie termică utilizând gaz, și nu cărbune.

Vizită importantă în această săptămână, la Timișoara. Experți ai Băncii Mondiale, din cadrul diviziei de consultanță, s-au deplasat la CET Centru alături de primarul Dominic Fritz, cu scopul de a căuta soluții durabile pentru salvarea Colterm. Edilul-șef are mare încredere în acești specialiști, despre care spune că au mai lucrat la salvarea unor sisteme centralizate de încălzire din fostele state comuniste.

Obiectivul acestui parteneriat este ca Banca Mondială să sprijine Municipiul Timișoara în îmbunătățirea capacității noastre de planificare pentru dezvoltarea sistemului de termoficare și eficiența energetică a clădirilor din orașul nostru. Asta înseamnă o reevaluare de la zero a tot ceea ce înseamnă sistem de încălzire centralizată în Timișoara, de la combustibilul pe care îl ardem, distribuție și livrare, la consumatorul final, precum și prioritizarea unor investiții care să reducă cheltuielile și să crească eficiența acestui sistem. Dacă implementăm o singură soluție a Băncii Mondiale, consultanța va fi gratuită. Pregătim astfel împreună o strategie atât pe termen scurt și mediu, pentru a depăși problemele imediate, dar și una pe termen lung, prin care să ne asigurăm că sistemul centralizat de termoficare devine atractiv chiar și pentru timișorenii care s-au debranșat în anii anteriori. Nu în ultimul rând, un sistem performant de termoficare centralizată va însemna o povară mult mai mică pe bugetul local, ceea ce echivalează cu zeci de milioane de lei pe an pe care îi putem folosi în investiții, în loc de subvenții la prețul gigacaloriei sau pentru acoperirea pierderilor”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a precizat că urmează să fie prezentați și pași concreți pentru salvarea Colterm, în urma parteneriatului cu Banca Mondială. Vă reamintim că municipalitatea plătește 200.000 euro pentru a primi consultanță de la experții instituției.

Noi plătim acum pentru o consultanță, pentru că Banca Mondială nu ne dă pe gratis această consultanță. Dar dacă urmează să finanțăm un proiect, aceste costuri de consultanță pot fi eligibile pentru decontare ulterior. Adică vor fi considerate ca și costuri de pregătire a unui proiect finanțat și atunci îi primim înapoi”, a detaliat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai anunțat că, în această iarnă, nu se vor mai arde cărbuni pentru producerea energiei termice, ci se va utiliza gaz.

Amenda (n.r. primită de Colterm pentru că nu a cumpărat certificatele verzi) momentan este contestată în instanță, este suspendată și vom vedea ce se întâmplă în acest proces. Momentan, facem ceea ce nu s-a făcut în anii trecuți. Noi ne pregătim pentru această iarnă, să nu mai ardem cărbune, tocmai pentru că socotim deja prețul la certificate, care probabil că se va dubla încă o dată, și tocmai de aceea Colterm în această iarnă va funcționa preponderent pe gaz și nu va mai cădea în această capcană că cărbunele este ieftin, pentru că nu este ieftin. Tocmai din cauza certificatelor de fapt sunt o sursă de energie foarte scumpă”, a precizat Dominic Fritz.

Pe de altă parte, Roxana Iliescu, consilier local Pro România, consideră că parteneriatul cu Banca Mondială în scopul salvării Colterm este „încă un exercițiu de PR și nimic mai mult”.

Până la soluții salvatoare, la Colterm nu avem aprobat nici în zi de astăzi Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021 (care trebuia aprobat în 45 de zile de la aprobarea Bugetului local pe anul 2021), în loc de concurs pentru funcție de Director General (procedură ce trebuia demarată de Președintele CA de vreo 5 luni), ne trezim cu numire în afara procedurii, organigrame peste organigrame, lipsă de transparență privind Hotărârile CA, lipsa oricărui plan privind obligația Colterm de a achiziționa Certificatele de CO2 pentru conformarea pe anul 2020 și 2021 – termen limită 30 aprilie 2022 (de amendă nu mai zic, bine că-i suspendată momentan) etc – toate astea, cu girul conducerii PMT”, a afirmat Roxana Iliescu.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/