Primarul din Ghiroda, acuzat de viceprimarul Lațcău că ar fi procesoman și are așteptări naive

ionut stanusoiu

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei și președinte al Adunării Generale a Societății Metropolitane de Transport Timișoara, i-a răspuns primarului din Ghiroda, care nu a plătit facturile pentru transport în comun de câteva luni, astfel că există riscul ca acesta să fie suspendat.

Societatea Metropolitană de Transport Timișoara a anunțat că transportul public va fi suspendat spre Ghiroda, începând cu data de 19 iunie, pe motiv că primăria nu și-a plătit mai multe facturi restante. Pe de altă parte, Ionuț Stănușoiu, primarul comunei Ghiroda, a recunoscut această situație, dar a precizat că instituția nu a dorit să plătească facturile cu prețul majorat. De altfel, a și solicitat în instanță anularea creșterii tarifelor, pe motiv că ar fi fost nevoie și de o hotărâre de consiliu local.

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, ocupă și funcția de președinte al Adunării Generale a Societății Metropolitane de Transport Timișoara (SMTT), astfel că a ținut să facă mai multe precizări pe marginea acestui subiect. Astfel, Lațcău susține că Primăria Ghiroda ar avea facturi restante în valoare de un milion de lei, pe ultimele șase luni, în ceea ce privește asigurarea transportului în comun.

20230531113702 9v1a4924

Problema nu este doar că nu plătește, ci că în mai multe adrese Primăria Ghiroda a spus că nu va plăti facturile. Sunt mai multe procese, cred că sunt două la număr, pe care Primăria Ghiroda le-a intentat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară SMTT, cea care se ocupă de transportul în comun,  în care acuză actul constitutiv, acuză modul în care funcționează asociația. Este dreptul lui să conteste lucrurile astea, trăim într-o democrație, dar ce nu e drept este să nu plătească facturile de șase luni, pentru că, până la urmă, șoferii de autobuz care deservesc Ghiroda primesc salariile, nu pot să aștepte ani de zile până când domnul Stănușoiu își va termina excursiile acestea procesomane și va concluziona că trebuie să plătească facturile”, a afirmat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei a precizat că în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară SMTT sunt 21 de primării și că doar Primăria Ghiroda este nemulțumită.

Procesele dânsului pot să meargă înainte. Sunt convins că ne va mai da în judecată și pe alte spețe, nu vrem să interferăm cu această vocație de procesoman pe care și-a găsit-o și acest rol pe care și l-a asumat în asociație, nu este nicio problemă, este dreptul lui, dar facturile trebuie plătite la zi. Iar colegii mei mi-au comunicat că dacă nu se va ajunge cu soldul la zi, transportul va fi sistat. Dacă nu-și va plăti facturile, cu siguranță acest transport va fi sistat de către colegii mei din STPT și SMTT. (…) Într-adevăr, PNL-ul a făcut niște jocuri politice la nivelul asociației, jocuri pe care la momentul actual nu le mai face nimeni. Din 21 de primării care beneficiază de transport în comun, 20 de primării sunt mulțumite de cum funcționează sistemul de transport în comun, își plătesc la zi facturile, deci lucrurile funcționează. Și aici vorbim de primării USR, PNL, PSD și cred că inclusiv Pro România. Singurul primar din asociație care la fiecare întâlnire de AGA, la fiecare ședință cu toți primarii amenință cu procese este domnul Stănușoiu. De ce face aceste lucruri, eu nu pot să răspund, pot doar să speculez”, a declarat Ruben Lațcău.

20230531113333 9v1a4906

Legat de majorarea tarifelor, viceprimarul Timișoarei a precizat că acestea nu au cum să rămână la nivelul celor din 2017 – 2018, având în vedere toate scumpirile din ultima perioadă.

În momentul în care reprezentanții primăriilor în AGA au votat pentru majorarea prețului, acesta crește în mod automat, nu este nevoie de HCL. Domnul Stănușoiu este nemulțumit că prețul pe care SMTT îl practică astăzi nu mai este egal cu prețul din 2017 – 2018, de 6 lei/km, un preț la care în mod evident operatorul este pe pierdere, în contextul în care doar carburantul a crescut față de 2018 cu 50-60%. Această așteptare a domnului Stănușoiu ca dânsul să beneficieze de un preț care nu mai corespunde cu prețul pieței este o așteptare naivă, pe care putem să o privim ca pe o așteptare optimistă, dar care nu se bazează pe nimic concret”, a adăugat Ruben Lațcău.