Primarul din Caransebeș vrea piste de biciclete ca în Olanda

Caransebeșul își dorește piste de biciclete ca în Olanda. Dacă în țara lalelelor și a morilor de vânt s-a dezvoltat o rețea de 36.000 de km de piste de biciclete, cu o conectare între orașe, la Caransebeș primarul Felix Borcean dorește să implementeze un circuit mai mic, însă foarte util gugulanilor.

Edilul-șef a vizitat, alături de reprezentanții Serviciului de Integrare Europeană, orașul olandez Middelharnis, ocazie cu care a fost prezentat modul de gospodărire a urbei din punct de vedere edilitar și urbanistic.

„Ca și detaliu, 1 km de pistă de biciclete în Olanda costă 300.000 euro, iar noi avem prognozat un cost de circa 40.000 de euro/km. Diferențele sunt mari, la ei pistele au o lățime de 2,5 – 3 m, nu știu dacă reușim și în Caransebeș. Impresionant a fost și managementul deșeurilor… olandezii reciclează cam 28 de sortimente de deșeuri, de la sticle (pe culori), până la azbest și saltele pentru canapele. Pentru fiecare există compartiment pentru reciclare într-un deponeu care acoperă fosta groapă de gunoi”, ne-a precizat primarul Felix Borcean. Acesta a menționat că își dorește ca aceste lucruri să se întâmple și la noi. Mai mult, putem urma exemplul în turism al acestui oraș amplasat pe una din insulele olandeze cu o populație de peste 40.000 de locuitori.

„Reușesc să-și promoveze fiecare obiectiv turistic. De exemplu, au un centru de recuperare a animalelor marine, a focilor care sunt tratate aici. De asemenea, au pus în valoare un complex natural în care trăiesc păsările Flamingo Roz, foarte vizitat de turiști, care anual ating cifra de aproape 3 milioane. Putem învăța și noi din experiențele lor, lucruri importante pentru comunitate. Am adresat invitația ca reprezentanții Primăriei din Middelharnis să viziteze municipiul nostru pentru un schimb de experiență”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.