Primarul de la Fîrliug, trimis în judecată

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus ieri trimiterea în judecată a lui Ioan Borduz, primarul Fîrliugului. Acesta este acuzat de deturnare de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, alături de alţi şase inculpaţi implicaţi în afacere, angajaţi ai firmelor SC Banatica Group SRL, SC M-Proiect Consulting SRL, SC Antrepriza Dusan si Fiul SRL,  SC Piete Resita SRL şi SC Mike Security SRL.

După cum se arată în rechizitoriul DNA, în cursul anului 2007, între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor şi Consiliul Local Fîrliug, reprezentat de Ioan Borduz, în calitate de primar al comunei, s-a încheiat contractul de finanţare nerambursabilă al proiectului „Reţeaua transfrontalieră de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii”, fondurile financiare europene fiind alocate prin Programul de vecinătate PHARE CBC România Serbia 2006. Proiectul avea drept obiectiv sprijinirea dezvoltării şi promovării produselor cu specific local, comercializarea acestora pe pieţele europene, întărirea colaborării între autorităţile locale şi promovarea cooperării transfrontaliere.
„În cadrul acestui proiect, inculpatul Borduz Ioan, în calitate de manager de proiect, a semnat mai multe contracte de lucrări, bunuri şi servicii, între care şi cel privind organizarea unui festival agricol, contractul fiind încheiat între Consiliul Local şi SC Banatica Group SRL, reprezentată de administratorul Udroiu Sorin Ionuţ Claudiu. În vederea calificării firmei sale la această licitaţie, inculpatul Udroiu Sorin Ionut Claudiu a inclus în documentaţia de ofertă un contract de prestari servicii pe care l-a falsificat şi în care a consemnat în mod eronat că firma sa, ce are ca principal obiect de activitate lucrările de construţtii, a mai organizat un festival similar”, se arată în comunicatul emis de  DNA.

Firma lui Udroiu a efectuat la Fîrliug şi lucrări de amenajare a unei pieţe, lucrări care au fost realizate fără încheierea vreunui contract şi fără a fi incluse în proiectul respectiv. Pentru ca SC Banatica Group SRL să îşi recupereze totuşi contravaloarea acestor lucrări, primarul a plătit acestei firme, în calitatea sa de manager de proiect, sumele de 52.994,69 euro, provenite din fondurile PHARE, şi 74.659,48 lei, de la bugetul naţional, pentru organizarea festivalului agricol prevăzut în proiect. „Pentru a justifica organizarea acestui festival şi pentru a ascunde schimbarea destinaţiei fondurilor europene în modalitatea descrisă mai sus, inculpaţii Udroiu Sorin Ionuţ Claudiu şi Crişan Cristian Eusebiu au întocmit în fals cinci contracte de achiziţii de servicii şi patru facturi fiscale, înscrisuri confirmate şi de Borduz Ioan, în care au consemnat în fals că o parte din activităţile la care se obligase SC Banatica Group SRL au fost realizate de alte societăţi comerciale. Din partea firmelor pretins prestatoare de servicii, în cursul lunii februarie 2010, aceste contracte au fost semnate de inculpaţii Damian Ilie Adrian, Olar Duşan Mircea, Duma Durain Ionela Veronica şi Nicorici Cosmin, ca reprezentanţi legali ai respectivelor firme”, mai precizează procurorii DNA.

Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă în procesul penal pentru a recupera sumele plătite căre Banatica, iar procurorii au pus sechestru asupra unui imobil ce aparţine lui Ioan Borduz.
Odată cu finalizarea anchetei, rechizitoriul a fost trimis instanţei spre judecare.