Primarul comunei din județul Timiș, încadrată în scenariul roșu: „Nu avem niciun infectat! E intenționată treaba asta?”

Comuna Bara, din județul Timiș, este singura zonă încadrată de autorități în scenariul roșu, cel care prezintă o indicență mare de cazuri de coronavirus. Prmarul comunei este supărat pe autorități și spune că în Bara nu există niciun caz depistat cu SARS-CoV-2.

În cursul zilei de ieri, Ministerul Sănătății a publicat lista incidenței infectărilor cu SARS-CoV-2 pentru toate localitățile din țară. Este vorba despre o primă analiză a situației, după care autoritățile vor stabili cum anume va începe anul școlar.

CITEȘTE ȘI: Cum ar putea începe anul școlar? Situația infectărilor cu SARS-CoV-2 în județele din vestul țării

Dintre toate zonele din județul Timiș, comuna Bara a fost încadrată în scenariul roșu, cel în care elevii nu merg la școală, iar cursurile de desfășoară doar online. Am luat legătura cu Ioan Lăzărescu, edilul comunei, iar când a aflat că Bara apare pe listă cu o rată de incidență, la 1.000 de locuitori, de 6.43, a simțit să corecteze informația.

„E greșeală! E 9.64!”, a exclamat primarul. Cu toate acestea, edilul susține că în satele în care locuiesc puțin peste 300 de oameni, nu există niciun caz depistat pozitiv. De asemenea, a făcut și o adresă la Prefectura Timiș prin care le cere oficialilor să analizeze situația.

„Sunt trei cazuri de infectare pe tabelul nostru, la 311 locuitori. Aceste cazuri nu au domiciliul stabil în comuna Bara. Au doar o viză de flotant unde nu au locuit niciodată. Ei sunt izolați la domiciliu, la Lugoj. Am făcut o înștiințare către Prefectură. Să corecteze! pentru că practic noi nu avem niciun infectat. Nici nu am avut, am dovedit cu acte, i-am căutat pe cei infectați. I-am sunat, mi-au răspuns, mi-au prezentat acte. Ei sunt izolați la domiciliu. Scrie că sunt izolați la Lugoj, strada, numărul. La Bara nu au locuit niciodată, nu au condiții, nu au apă, ce să facă la Bara”, a declarat, pentru www.expressdebanat.ro, Ioan Lăzărescu, primarul comunei Bara.

În Bara există o școală primară și o grădiniță la care învață, în total, 17 copii.

„Avem 10 copii la grădiniță și șapte la clasele I-IV. Nu poți să îi duci până la Balinț că trebuie să ne trezim la ora 4.00 dimineața. Acum o închidem că nu știu cine și-a făcut viză de flotant aici, dar nu locuiește aici. Scrie medicul clar pe decizie și mai scrie și persoana în cauză că vrea să fie izolată la Lugoj. Eu nu înțeleg, una scrii că vrei la Lugoj și alta raportezi la Timișoara. E așa de greu? E intenționată treaba asta? De când a început, din martie, tot mi-au trimis oameni pe care nu i-am văzut în viața mea. În calitate de primar, eu trebuie să mă preocup să îi caut, să le duc mâncare că poate mor de foame sau eu știu. Și ei nici măcar nu sunt în comună. Aici avem 311 locuitori în cinci sate, deci noi suntem autoizolați. Nu avem probleme de înghesuială”, a mai spus Lăzărescu.

În urma unei solicitări, adresate reprezentanților DSP Timiș, ni s-a comunicat că s-a revenit auspra deciziei, iar greșeala a fost constatată. „Conform analizei situației epidemiologice, în comuna Bara nu se impune scenariul roșu. Persoanele depistate pozitiv și care detin viză de flotant în această localitate se află, în prezent, izolate în locații din Municipiul Lugoj”, a explicat, pentru www.expressdebanat.ro, Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al instituției.