Primarul Caransebeșului, Felix Borcean, dezminte afirmațiile șefului grupului PSD din Consiliul Local, Florin Bogdea, cu privire la bugetul Caransebeșului. Nu cred că doar salariile angajaților din Primărie atârnă greu la bugetul din acest an, a spus Felix Borcean, într-un nou interviu pentru Express de Banat.
„Am văzut că Florin Bogdea a găsit și un top al salariilor primarilor pe țară și eu aș fi pe locul 11. Într-adevăr, au existat măriri de salarii, și pe bună dreptate, pentru că acest sector bugetar a fost unul neglijat mult timp, însă măririle salariale nu sunt atât de spectaculoase cum crede lumea. Eu rămân cu un salariu în mână cu 6.600 de lei, conform grilei unui primar de municipiu, stabilită de lege. Cele mai mici salarii nete în Primărie, la ora actuală, sunt în jur de 1.500 de lei. Eu cred că sunt salarii încă mici pentru timpurile pe care le trăim”, a menționat primarul Felix Borcean, prezent în studioul Express de Banat.
Noua grilă de salarizare a dus la micșorarea bugetului necesar pentru celelalte cheltuieli cu 10-15%. În opinia edilului-şef al urbei, pe lângă mărirea de salarii, tot Guvernul a impus și vouchere de vacanță incluse în buget, dar și acea cotă din TVA de care se vorbește de multă vreme și care, cumulate, dau bătăi de cap bugetului oricărei administrații. „În total, aceste impuneri ale Guvernului PSD ne costă cu 20% în plus la bugetul de salarii, din bugetul Caransebeșului, bani pe care trebuie să-i acoperim de la alte capitole”, a menționat Felix Borcean.
Acesta a vorbit și despre capitolul „Investiții” din buget, pentru că este primul care va suferi. „Acum, banii mai rămân pentru investiții în reparații și modernizare străzi în Caransebeș, reparații locuri de joacă și cam atât! Acum, la străzi… sunt cele care trebuie reparate de către constructorul care a câștigat licitația de introducere și modernizare rețea de apă și canalizare, pentru că Hidroconstrucția, prin contract, s-a obligat că aduce strada la forma inițială… Şi străzi care vor fi reparate de noi. Această stare inițială nu va mai fi niciodată inițială, pe de altă parte, sunt străzi care nu au arătat bine nici înainte de introducerea rețelei, de aceste săpături. Deci, Hidroconstrucția trebuie să aducă străzile pe care a lucrat la stadiul inițial. Există însă întârzieri în plata contractelor pe care această firmă le derulează împreună cu Aquacaraș, aceasta din urmă neplătind la timp aceste lucrări… Din câte știu, Hidroconstrucția a accesat un credit pentru a putea plăti obligațiile față de muncitori. Pe de altă parte, și Aquacaraș este într-un proces de reorganizare”, spune Felix Borcean.
Primarul a adăugat că există posibilitatea constrângerii Hidroconstrucției, prin neacordarea viitoarelor permise de spargere dacă nu refac strada, dar interesul administrației este de a termina cât mai curând lucrările, și nu de a da amenzi peste amenzi.
„Eu estimez că pe finalul anului 2019 acest proiect va fi finalizat complet și atunci vom vedea ce e de făcut cu străzile aduse la starea inițială de Hidroconstrucția. Dar anul acesta noi vom repara sau asfalta și moderniza alți 13 km de străzi, cu bani de la buget, dintr-o tramă stradală de 67-70 de km, cât deține municipiul Caransebeș”, a concluzionat Felix Borcean, primarul Caransebeșului.
Interviul integral din studioul Express de Banat, cu primarul Felix Borcean: