Primăriile sfidează legea: nu vor să pregătească servicii voluntare pentru situații de urgență!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” ar avea nevoie de ajutor din partea serviciilor voluntare. Din păcate, doar cinci localități din județ, din cele 25 care ar trebui să aibă voluntari pregătiți pentru astfel de evenimente, au un asemenea serviciu.

Deși în 2012 activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” a înregistrat un număr mai mic de victime față de anii precedenți, lipsa unor servicii voluntare pentru situații de urgență, obligatorii la nivelul primăriilor din localități, a îngreunat intervenția în cadrul evenimentelor.

La ședința ISU „Semenic” pentru evaluarea activității inspectoratului pe anul trecut, s-a readus în discuție rolul important pe care l-ar juca în operațiuni serviciile voluntare de la nivelul fiecărei localități. „Ne confruntăm cu aceeași problemă menționată de multe ori: nu avem servicii voluntare pentru situații de urgență. Primăriile din județ nu se ocupă de acest aspect și în multe cazuri am fi avut nevoie de o astfel de intervenție”, a explicat Ilarie Bușe, adjunctul ISU„Semenic” pe prevenire.

Prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, după ce a mulțumit inspectoratului pentru intervențiile reușite din anul 2012, și-a exprimat optimismul în legătură cu situația serviciilor voluntare: „Avem primari noi și cred că acum putem vorbi altfel cu aceștia ca să reușim să-i facem să  înțeleagă importanța unor servicii voluntare pregătite și funcționale la nivelul fiecărei activități”, a declarat acesta.

Problema primăriilor ce nu dispun de voluntari care să intervină mai rapid în cadrul calamităților este destul de veche. Încă din vară, primarii localităților din județ refuzau să participe la cursurile organizate special pentru ei în vederea instruirii în cazul situațiilor de urgență.

CITEȘTE ȘI: SERVICIILE VOLUNTARE PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, ÎN DISCUȚIE ÎN CADRUL ȘEDINȚEI DE ASTĂZI

Recunoscute la nivel național, cele câteva servicii voluntare din cadrul județului participă în fiecare an la concursul dedicat lor și chiar au reușit să obțină rezultate bune și la faza pe țară.

Află aici mai multe despre performanțele serviciilor voluntare și private la concursul profesional