Primăriile din Timiș se descurcă greu cu banii, pe final de an. Solicitarea adresată de prefect Guvernului

ritivoiu

Orașele și comunele din județul Timiș au nevoie de peste 350 de milioane de lei ca să depășească dificultățile financiare, pe final de an. Prefectul de Timiș a trimis o solicitare pentru obținerea acestei sume către Guvernul României.

Potrivit anunțului prefectului de Timiș, Guvernul va veni în sprijinul administrațiilor care se confruntă cu dificultăți financiare prin suplimentarea alocărilor din fondurile pe care le are la dispoziție.

„În perioada imediat următoare, Guvernul va veni în sprijinul administrațiilor care se confruntă cu dificultăți financiare (cheltuieli urgente de funcționare, sentințe, cofinanțarea proiectelor) prin suplimentarea alocărilor din Fondul de Intervenție și din Fondul de Rezervă. Am solicitat de urgență UAT-urilor din județul Timiș sumele necesare până la finalul anului și fundamentarea acestor nevoi. Totalul solicitărilor din Timiş se ridică la 354 milioane de lei, sumă pe care am comunicat-o Guvernului.”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.

Majorările de pe piața energiei, respectiv scumpirile materialelor de construcții care au dus la majorarea devizelor pentru investițiile locale sunt principalele motive pentru care există acum mai mari dificultăți financiare decât anii trecuți.

Toate primăriile din județ au nevoie de bani; Timișoara a înaintat cea mai mare sumă.

„Primăria Timișoara a solicitat aproximativ 72 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului. Banii sunt destinați pentru STPT – care are nevoie de acești bani pentru acoperirea datoriilor istorice – și Colterm – care ne-a solicitat sprijinul pentru achiziționarea de combustibil, în contextul exploziei prețurilor la energie.”, a declarat Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara.

Primăria Deta a solicitat 26 de milioane de lei, restul primăriilor – majoritatea dintre ele – au cerut sume de ordinul a sute de mii de lei. Anul trecut, Guvernul a repartizat din Fondul de rezervă primăriilor din Timiș puțin peste 23 de milioane de lei.