Primăriile din Caraș-Severin, obligate să amenajeze din banii lor centrele de vaccinare. Ce condiții trebuie să îndeplinească?

Centrele de vaccinare pentru fazele II și III au devenit un soi de măr al discordiei între Guvernul Cîțu și primăriile din țară. Asta pentru că a apărut un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19, însă documentul nu menționează și sursa de finanțare. Ba mai mult, s-ar putea ca tot primăriile să plătească și personalul medical implicat în vaccinarea populației.

Campania de vaccinare, la fel ca multe altele derulate în România, pornește cu stângul. Cam așa se întâmplă când lucrurile se fac pe repede înainte și nimeni nu își bate capul cu stabilirea unor detalii fundamentale. Așa se face că în țara noastră se militează intens pentru vaccinare în condițiile în care nu avem toate centrele puse la punct. Ba mai mult, pentru a se spăla pe mâini, Guvernul aruncă această sarcină în cârca primăriilor.

Ce trebuie să aibă fiecare centru de vaccinare pentru a primi avizul DSP? În primul rând, trei încăperi: una va juca rolul de sală de așteptare, în cea de-a doua se va derula procesul de vaccinare, iar în cea de-a treia pacientul vaccinat va sta cele 15 minute ca măsură de siguranță pentru a vedea eventualele reacții adverse. În plus, fiecare centru trebuie să aibă apă, toaletă funcțională, scaune, un pat în cea de-a treia sală și, desigur, un frigider unde să fie păstrate dozele. Pentru centrele care nu au toate cele necesare primăriile vor scoate bani din buzunar în funcție de lipsurile care trebuie acoperite.

În ceea ce privește personalul medical care va gestiona activitatea din centre… altă problemă. Abia acum se derulează o campanie de recrutare în rândul medicilor din spitale și al medicilor de familie, având în vedere că fiecare centru are nevoie de un medic și doi asistenți. Ba mai mult, pentru a-i determina pe aceștia să participe la vaccinarea populației, Ministerul Sănătății a anunțat că vrea să acorde 100 de lei/oră medicilor, 50 de lei/oră asistentelor medicale și 25 de lei/oră registratorilor. „Vrea să acorde” e impropriu spus, atât timp cât și această cheltuială s-ar putea să cadă tot în spatele primăriilor, lucru care, desigur, a stârnit nemulțumirea administrațiilor locale. Și pe bună dreptate. De unde bani? La un calcul simplu, dacă un centru de vaccinare funcționează între orele 8.00 și 20.00, așa cum se preconizează, primăria ar plăti circa 2.100 de lei/zi. Dacă centrele vor fi deschise doar de luni până vineri, costurile cu personalul medical pentru un singur centru ajung la 42.000 de lei/lună. Iar dacă în localitate există mai multe centre, sumele cresc semnificativ.

Există discuții aprinse la nivel înalt tocmai din acest motiv. Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România, s-a revoltat deja după ce proiectul de ordonanță de urgență privind organizarea centrelor de vaccinare a ajuns în spațiul public. „Acea OUG redactată de Ministerul Sănătății spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administrațiilor locale, administrații cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătății, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kiturilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși se ridică la niște cheltuieli destul de ridicate.”, declară Emil Boc.

Nu există un termen-limită până la care primăriile trebuie să amenajeze aceste centre, așa că nu se știe exact când se va trece la faza II de vaccinare a persoanelor încadrate în grupe de risc. Cert este că în Caraș-Severin vor funcționa 16 centre. Lista completă o găsiți AICI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/