Primarii Reșiței își dau cu stângu-n dreptul, pe bani publici! Fotbalul golește conturile Primăriei!

Scandalul nu se mai oprește în Valea Domanului, Reșița se face de râs pe plan fotbalistic, iar municipalitatea este chemată în instanță pentru miliarde, bani pe care și i-a asumat printr-un contract pe care de mai bine de un an nu-l mai respectă! Primăria riscă să aibă din nou conturile blocate și să plătească vreo 20 de miliarde de lei vechi unei echipe pe care nu și-o mai dorește: Metalul Reșița!

Primarul Nelu Popa a ieșit riscant la joc într-un moment în care ar fi fost mult mai inspirat un joc la așteptare. Sfătuit mai degrabă prost și nedocumentat de pe margine, noul primar al Reșiței a încercat să tranșeze sec o problemă generată de fostul edil-șef, Mihai Stepanescu, cea a echipei de fotbal Metalul Reșița. Popa a mers pe mâna fanilor, a îmbrățișat ideea unei echipe în care Consiliul Local să fie unic finanțator, indiferent dacă aceasta va putea să facă sau nu performanță. Ceea ce nu e neapărat rău! Problema este că Metalul, prin care Reșița a reapărut după mulți ani pe harta Ligii a II-a de fotbal, nu poate dispărea pur și simplu. Metalul, fosta Damila Măciuca, poate pleca din Valea Domanului doar după ce Reșița și Cătălin Rufă vor rupe contractul prin care s-au asociat pe o perioadă de 49 de ani. Iar acest lucru nu se poate întâmpla pe cale amiabilă!

Metalul Reșița SA, societate aflată în insolvență, a chemat în judecată Municipiul Reșița și solicită plata a aproximativ 15 miliarde de lei vechi. Suma a fost asumată de aleșii locali în momentul asocierii cu Cătălin Rufă și crește de la o lună la alta, chiar dacă Metalul a plecat în exil la Snagov. Primarul Nelu Popa e convins însă că va rezolva problema, că va scăpa de Cătălin Rufă și de Metalul, fără ca municipalitatea să plătească. În orice caz, nu atât cât pretinde acționarul majoritar, asociatul municipalității. Mai mult decât atât, Nelu Popa îi pregătește și alte surprize lui Cătălin Rufă. Am pregătit deja HCL prin care decidem că nu îi mai dăm niciun leu echipei Metalul Reșița, căci în contract ne obligăm să-i plătim doar dacă sunt bani. Acum noi nu avem bani! În schimb, îi vom asigura, așa cum ne-am angajat, tot sprijinul logistic: baza sportivă, teren și ce mai are nevoie echipa! Am decis, de asemenea, că Primăria Reșița va ieși și din Asociația Metalul Reșița, căci de acolo putem ieși unilateral când dorim”, a explicat edilul-șef pentru expressdebanat.ro.

O tactică interesantă, dar foarte riscantă după cum demonstrează unele documente. Este foarte adevărat că în contractul de asociere în participațiune nr. 38 semnat la data de 7.10.2013 nu este prevăzută o anumită contribuție financiară a Municipiului Reșița, numai că părțile au încheiat și un act adițional la acest contract, în 6 decembrie 2013, ca urmare a Hotărârii Consiliului Local Nr. 336 din 2 decembrie 2013. Ce au hotărât atunci consilierii locali reșițeni?! Tocmai completarea contractului de asociere cu obligațiile de plată ce revin municipalității! La articolul 5 din contractul de asociere, „Aportul Municipiului Reșița”, consilierii locali au hotărât completarea cu art. 5.7, după cum urmează: „Totodată, în vederea realizării în comun a proiectului sportiv, Municipiul Reșița contribuie în cadrul «Asociației» cu o cotizație anuală în sumă de 1.200.000 lei/an conform HCL nr. 262/2013, care urmează să fie acordată în cuantum de 600.000 lei în perioada precompetițională tur (iulie – decembrie) și 600.000 lei în perioada precompetițională retur și competițională retur/an competițional (ianuarie – iunie) într-un regim normal de 100.000 lei/lunar care poate fi schimbat în funcție de necesități/oportunități”.

Ca urmare, administratorul judiciar al SC Metalul Reșița SA a deschis la Tribunalul Caraș-Severin acțiune în pretenții formulată împotriva Municipiului Reșița pentru suma de 2.066.666 lei. Primul termen de judecată: 23 august!

E păcat ce se întâmplă, eu am încercat toate variantele posibile. I-am cerut domnului primar Popa să nu omoare echipa, să aștepte încă un an, să se convingă de bunele mele intenții, de faptul că putem face performanță, și abia apoi să ia o decizie. Eu cred că e sfătuit greșit! Am fost nevoit să plec din Valea Domanului, dar eu nu las echipa asta să moară. Am fost dispus să plec, dar așa cum am venit, fără datorii, am fost dispus să las echipa la Reșița, am cerut 600.000 de euro plătibili în zece ani, dar nici așa nu s-a vrut. Atunci, ne judecăm și gata! – Cătălin Rufă