Primarii rebeli din PNL Timiș îl compătimesc pe Robu, dar îl vor tras pe linie moartă!

Trimiterea în judecată a primarului Nicolae Robu pune PNL într-o situație dificilă, partidul fiind obligat să aleagă între a respecta criteriile de integritate și a renunța la un candidat cu șanse reale pentru un nou mandat sau varianta exact pe dos. Să renunțe la criteriile de integritate și să păstreze șanse pentru încă un mandat cu Robu în fruntea Primăriei Timișoara.

Primarii din Sânnicolau Mare și Dudeștii Noi, Dănuț Groza și Alin Nica, liderii primarilor rebeli din PNL Timiș, care au intrat de-a lungul timpului în conflict cu Nicolae Robu, susțin că, omenește și administrativ, le pare rău pentru situația în care se află Robu, dar din punct de vedere politic, acesta ar trebui să facă un pas în spate.

„În ceea ce s-a întâmplat legat de vânzarea celor două locuințe nu cred că ar avea neapărat o vină primarul Robu, în ideea în care există compartiment de specialitate. Nu cred că e corect ca principiu. În schimb, din punct de vedere politic, dacă ne uităm și dăm filmul înapoi, întotdeauna când au fost situații de genul acesta, până la clarificarea lucrurilor, cei care au fost în astfel de situații au făcut un pas în spate. Aici avem exemplul primarilor de la Brașov, de la Târgu-Mureș. Avem chiar exemplul președintelui Ludovic Orban, care a renunțat la a candida la Primăria Capitalei tocmai în această idee legată de codul etic, de integritate al partidului. Îmi pare foarte rău pentru situația în care s-a ajuns. Ca om, ca primar, pot să îl înțeleg că e o situație dificilă, dar din punct de vedere politic trebuie să decidă cei de la București”, a declarat primarul din Sânnicolau Mare.

Dănuț Groza a mai declarat că, în situația în care Robu va ajunge să candideze independent, e obligatoriu ca PNL să aibă un candidat la Primăria Timișoara, chiar și într-o alianță cu USR-PLUS. „În condițiile în care domnul Robu va fi nevoit să facă un pas în lateral, PNL-ul va trebui să își desemneze un candidat. Nu cred că PNL-ul își va permite să intre în alegeri fără candidat la Primăria Timișoara. Dacă se constituie o alianță, în mod sigur voi fi pentru o astfel de alianță. Condiția va fi să fie susținut cel care are cele mai mari șanse, iar din ceea ce văd că se prefigurează la nivel național, în mod clar PNL ar trebui să aibă prima șansă să câștige Primăria Timișoara. PNL e un partid care nu cred că își poate permite să participe la alegerile locale doar cu o listă de consilieri locali”, a mai declarat Groza.

La rândul său, primarul din Dudeștii Noi, Alin Nica, susține că dacă s-ar afla în situația lui Nicolae Robu, ar demisiona din funcțiile politice și ar renunța la a mai candida din partea partidului. „Ca primar înțeleg prin ceea ce trece colegul nostru. Justiția trebuie să își facă datoria și își va urma cursul. Nu mă pot pronunța asupra acuzațiilor, este treaba justiției. Conducerea centrală are o misiune dificilă. Va trebui să hotărască dacă este consecventă cu alte decizii luate în cazuri similare și va aplica aceeași măsură sau va schimba acel cod de integritate pe care l-a adoptat în 2016 și va veni cu anumite amendamente, anumite excepții. Eu aș renunța la funcțiile politice pentru a nu aduce deservicii de imagine partidului. Exemplul dat de Ludovic Orban și nu numai cred că este elocvent. Legat de candidatură, acolo lucrurile sunt și mai clare. Este acel cod de integritate pe care, dacă îl respectăm, și eu zic că trebuie să îl respectăm, atunci nici candidatura din partea PNL nu ar mai fi viabilă dacă aș fi într-o astfel de situație”, a declarat Alin Nica.

Întrebat dacă ia în calcul înscrierea în cursa pentru Primăria Timișoara, primarul din Dudeștii Noi, care a candidat împotriva lui Robu pentru șefia filialei PNL Timiș, a spus că exclude categoric o astfel de variantă. Nica a declarat, în schimb, că ar fi interesat de șefia PNL Timiș, dar numai în urma unor alegeri. „Eu sunt pregătit, dar nu știu dacă sunt interesat. Noi suntem interesați (n.r. primarii rebeli) să venim în conducerea filialei după alegeri, legitimați prin vot. Într-o situație de vacantare a postului de președinte putem să gândim o participare a noastră în conducere, evident după ce vom discuta cu ceilalți colegi și cu conducerea partidului”, a mai declarat Alin Nica.