Primăria Veche a Timișoarei intră în reabilitare

Primaria Veche Timisoara din Piata Libertatii

Primăria Veche a Timișoarei va intra în curând în reabilitare. Costul  lucrărilor nu va fi suportat de proprietar, ci de chiriaș.

Deși clădirea impunătoare din Piața Libertății aparține Primăriei Timișoara, nu autoritățile vor investi în restaurare, ci chiriașul, adică Universitatea de Vest din Timișoara.

Instituția de învățământ superior a lansat de curând licitația pentru refacerea sediului Facultăţii de Muzică şi Teatru, găzduită de clădirea Primăriei Vechi. Costul reabilitării se ridică la 1,3 milioane de lei.

Vor fi refăcute holurile, se vor schimba ușile și tâmplăria sau vor fi refăcute instalațiile sanitare, precum și curțile interioare. Sunt unele condiții stricte pentru ca lucrarea să se realizeze ca la carte.

„Ofertanții sunt obligați să viziteze amplasamentul, de a lua toate informațiile pe care le consideră necesare pentru realizarea unei lucrări la cheie, calitative, la standardele solicitate de beneficiar și cu încadrarea în normativele si legislația în vigoare”, se arată în caietul de sarcini.

Firmele interesate se pot înscrie la licitație până în 6 septembrie.

Clădirea, încărcartă de istorie

Clădirea Primăriei Vechi a fost construită în perioada 1731 – 1734, după cucerirea Timișoarei de către austrieci, când coloniștii germani stabiliți în cetate au cerut autorităților o primărie proprie. Astfel a apărut Primăria Comunității Germane sau Primăria Nouă.

Pe locul actualei clădiri funcționa o baie turcească, despre care există mărturie în partea dreaptă a intrării principale, unde se află o inscripție în limba arabă, datând din timpul stăpânirii otomane.

În anul 1781 se numea Primăria Oraşului Liber Regal Timişoara, iar un an mai târziu a fost reconstruită de Josef Aigner, schimbându-se şi emblema de pe faţada clădirii. În anul 1849, clădirea a fost deteriorată în urma bombardamentului de artilerie din timpul revoluţiei, pentru ca în 1853 să se realizeze proiectul pentru o fațadă nouă.

Pe frontispiciul clădirii se găseşte imaginea unei porţiuni din zidul Timişoarei turceşti, zid de palisadă întrerupt de poarta Prinţului Eugen.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/