Primăria Timișoara, prima din România care va avea o agenție ce va centraliza toate achizițiile publice pe care instituția le face

Un proiect pilot va fi desfășurat la Primăria Timișoara, prin care va fi înființată o agenție care va centraliza toate achizițiile publice făcute de municipalitate și instituțiile din subordine. În acest mod, va crește calitatea produselor și serviciilor cumpărate, susține Dominic Fritz.

Primăria Timișoara informează că este prima din România care va înființa o Unitate centrală de achiziții, în cadrul unui proiect pilot al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Astfel, alături de Consiliile Județene Sibiu și Harghita, municipalitatea din orașul de pe Bega va înființa o agenție locală de achiziții care va centraliza toate achizițiile publice făcute de Primăria Timișoara și instituțiile din subordine: teatre, școli, servicii publice etc. Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că acest lucru va conduce la o economie semnificativă la bugetul local și cel al instituțiilor din subordine.

Mă bucur mult că am fost aleși pentru a implementa acest proiect pilot. Administrația publică din România are nevoie de o transformare profundă și Primăria Timișoara are ambiția să fie vârful de lance în acest proces de reformă. Achizițiile publice sunt mecanismul cheie prin care se cheltuiesc bani publici. Dacă sunt prost făcute, plătim dublu prin prețuri mari și calitate slabă. Prin centralizarea achizițiilor din toate instituțiile publice locale vom scădea costul și vom crește calitatea produselor și serviciilor cumpărate. Un alt pas concret pentru transparență și profesionalism în administrație.”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Aderarea Primăriei Timișoara la proiectul pilot derulat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice urmează să fie supusă aprobării consiliului local.

Unitatea centrală de achiziții va încuraja cooperarea între entitățile subordonate și va comasa nevoile lor de achiziții. Acest proces va genera economii semnificative la bugetul local, va reduce birocrația și va crește interesul firmelor care pot oferi bunuri și servicii.”, a transmis Primăria Timișoara.