Primăria Timișoara poate plăti facturi restante din 2018. Consilierii locali au votat proiectul privind acoperirea deficitului secțiunii de funcționare a bugetului local

Miercuri, 9 ianuarie, era ultima zi în care Consiliul Local al Municipiului Timișoara putea vota pentru acoperirea definitivă a deficitului secțiunii de funcționare a bugetului local. Excedentul bugetar pe anul 2018 a fost de peste 2 milioane de lei.


Consilierii locali s-au reunit prima dată cu ocazia ședinței de îndată, convocată în ultima zi în care legal se mai putea vota ce se întâmplă cu excedentul bugetar din 2018, unul în valoare de 2.260.583,68 de lei. „A trebuit să facem niște ajustări pe buget ca să încheiam anul 2018 cu respectarea strictă a legislației în speță în vigoare. Pe parcursul anului noi am cheltuit o anumită sumă, legal – evident – totul, pe funcționare. Din acea sumă, o parte mică, 2 milioane și ceva, a provenit din excendetul din ani precedenți, reportat, de la un an la altul. Legea cere ca atunci când faci ajustările finale la încheierea unui an fiscal, dacă ai excedent, în primul rând, să refaci excedentul pe care l-ai transferat din anul fiscal anterior. A trebuie ca din suma constituită ca excedent să punem acele 2 milioane înapoi”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Proiectul a fost votat în unanimitate de cei 21 de consilieri prezenți la ședință. Nicolae Robu a recunoscut că instituția mai avea de făcut plăți pe anul 2018, care se vor face tocmai cu acești bani. „În al doilea rând, prin această hotărâre, am aprobat ca ceea ce a mai rămas din acel excedent să fie cheltuit în continuare pe funcționare. Noi mai avem plăți de făcut, dar nu mai aveam din ce să le efectuăm”, a explicat edilul.

Robu a spus că data votării proiectului are legătură doar cu termenul legal, nu cu o lipsă de cash pentru salarii, care se plătesc la primărie în data de 10. ”Dacă nu făceam treaba asta astăzi, rămâneam cu un excedent de aproape 10 milioane. Așa, noi consumăm acei bani, nu mai încheiem anul fiscal 2018 cu excedent, când noi de fapt mai aveam facturi neplătite. E mai ciudat, dar sunt aspecte pur tehnice”, a mai punctat primarul.