Primăria Timișoara, aspru criticată pentru că sprijină organizarea unui festival al minorităților sexuale

pride tm

Primăria Timișoara este aspru criticată după ce ieri s-a aflat că municipalitatea sprijină organizarea unui festival al minorităților sexuale în oraș, Pride TM. Pe de altă parte, reprezentanții primăriei au precizat că instituția s-a angajat prin dosarul de candidatură depus pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii să susțină astfel de acțiuni.

Timp de nouă zile, începând de ieri, la Timișoara are loc Pride TM, un festival organizat pentru drepturile minorităților sexuale. În cadrul evenimentului au loc tot felul de acțiuni, printre care expoziții, un tur al orașului, proiecții de film, activități sportive și dezbateri. Cea mai importantă acțiune este „Pride in the Park”, care se va desfășura sâmbătă, 14 august, între orele 15.00 – 20.00, în Parcul Central din Timișoara.

Pentru noi întâlnirile comunitare după mai mult de un an marcat de incertitudine și neliniște, sunt felul nostru de ne (re)conecta cu propria identitate. Vă invităm în 14 august la Pride in the Park – adică, ore petrecute împreună, în natură și cu muzică. Noi aducem câteva hamace, pături și board games și vă invităm și pe voi să aduceți ce aveți nevoie să vă simțiți bine și să vă invitați mai departe prietenii, colegii, animalele de companie, familia și oricine simțiți că trebuie să fie acolo”, au informat organizatorii.

leader board 728 x 90 px

Asociația Identity.Education, organizatorul evenimentului, a transmis că Pride TM este cuprins în programul cultural prioritar Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 Restart, al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, fiind realizat cu sprijinul primăriei și al consiliului local.

În aceste condiții, reprezentanții primăriei au început să fie aspru criticați pe rețelele de socializare. Astfel, deputatul de Timiș Marian Cucșa a precizat că „dragi timișoreni care l-ați votat pe Fritz, sunteți mulțumiți de alegerea voastră? Vă place că primarul USR vrea să rescrie istoria orașului cu repere LGBT? Să ajungi să tai banii de la festivaluri renumite și să aloci din contribuțiile timișorenilor pentru a promova această comunitate, e scandalos! Fritz trebuie oprit urgent, altfel, această pată neagră din istoria orașului nu va mai fi spălată niciodată”.

De asemenea, și Radu Țoancă, consilier local PSD, a atras atenția primăriei pentru faptul că sprijină un eveniment „controversat”. „Asta da prioritate absolută pentru administrația locală! Timișoara este sufocată de gunoaie, de scandaluri politice și administrative, orașul este blocat și pe zi ce trece mai neîngrijit, iar edililor le arde de-a joaca de a minoritățile sexuale! Administrația Fritz găzduiește și finanțează un eveniment controversat, refuzat de alte orașe din România, un festival similar fiind refuzat până și de București! Cred că tot mai mulți timișoreni sunt “mândri” de votul pe care l-au dat la alegerile din 27 septembrie și de dezastrul adus de “oamenii noi“ în oraș”, a afirmat Radu Țoancă.

Totodată, și deputatul de Timiș Ben Oni Ardelean a bătut obrazul Primăriei Timișoara pentru faptul că nu a mai organizat evenimente de renume, precum Festivalul Inimilor și Timfloralis, dar sprijină Pride TM. „Primăria Timișoara finanțează organizarea unui festival LGBTI+, în condițiile în care Festivalul Inimilor, aflat sub patronaj UNESCO, Timfloralis, un magnet de turiști, investiții, proiecte și multe alte evenimente de impact ale orașului au fost aruncate la coșul de gunoi de “revoluționarii bunei guvernări”. Primăria Timișoara a ajuns fortăreața neo-marxismului, fantoma care bântuie Europa. Se pare că tot ce a fost bun trebuie aruncat și înlocuit cu toate inepțiile agreate de tovarăși (Străzi pentru comunitate, dar comunitatea lipsește, Zilele Timișoarei organizate în bătaie de joc și lista poate continua). Oare unde ne îndreptăm? Cât o să-i mai tolerăm? Cât vor mai continua în acest ritm? Ce își doresc cu adevărat? Nu sunt doar întrebări personale, ci nedumeririle multor timișoreni. Dumnezeu să binecuvânteze orașul nostru”, a declarat Ben Oni Ardelean.

Pe de altă parte, reprezentanții Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara susțin că orașul și-a asumat în dosarul de candidatură cu care a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii sprijinirea unor astfel de evenimente.

În dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, dosar declarat câștigător în urmă cu cinci ani, există un întreg capitol intitulat „Perspective fluide – Depășirea vechilor mentalități prin puterea culturii”, care se referă la organizarea de evenimente queer și feministe la Timișoara. Astfel, în concordanță cu dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală, Asociația Identity Education a depus un dosar de finanțare pentru Apelul 3/Restart Cultura, care face parte din programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Dosarul propune finanțarea unui proiect de Identitate, Educație, Activism LGBT prin artă și cultură, iar suma solicitată este de 50.000 de lei. Apelul este încă în proces de evaluare”, a informat Primăria Timișoara.