La Tribunalul Caraş-Severin se pune în discuţie, în această dimineaţă, cererea în anulare formulată de către municipalitate prinvind ordonanţa prin care a fost obligată la plata a 11,5 miliarde de lei către CET Energoterm şi a unui onorariu uriaş avocatului Sebastian Caradji.
Juristul care a reprezentat Primăria în instanţă susţine că habar nu a avut de pretenţiile avocatului SCP IT Management Advisor SRL Timişoara, lichidatorul judiciar al CET Energoterm, mai exact, de cuantumul cheltuielilor de judecată la plata cărora municipalitatea a fost obligată. Asta pentru că, actele justificative se depun la dosarul cauzei în momentul finalizării cercetării judecătoreşti, înainte ca instanţa să rămână în pronunţare. Oricum, asta contează mai puţin, dacă a cunoscut sau nu valoarea onorariului lui Caradji, atâta vreme cât judecătorul nu a avut nimic de obiectat. “Am declarat în termen legal cerere în anulare în conţinutul căreia am solicitat cenzurarea cuantumului cheltuielilor de judecată, acesta fiind atributul instanţei de judecată, conform art.274 Cod Procedură Civilă, cu modificările şi completările ulterioare”, a declarat primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.
Onorariu modest
Avocatul Sebastian Caradji nu înţelege de ce se face atâta vâlvă în jurul onorariului pe care l-a încasat deja în parte, precizând că pretenţiile sale nu au fost deloc mari având în vedere complexitatea cauzei şi, mai ales, sumele uriaşe aflate la mijloc, dar recunoscând totodată că la Tribunalul Caraş-Severin niciun avocat nu se mai poate lăuda cu servicii atât de scumpe ca ale sale. “Valoarea litigiului este foarte, foarte mare. Onorariul nu este nici măcar trei la sută din valoarea sumei recuperate. Pot să vă spun că au fost oferte şi mai mari de onorariu. La Tribunalul Caraş-Severin nu au mai fost onorarii aşa de mari pentru că nu au fost nici asemenea sume de recuperate”, a declarat avocatul Caradji.
Soarta banilor publici se află acum în mâinile magistraţilor de la Tribunalul Caraş-Severin. Problema este că procedura insolvenţei e valabilă şi pentru alte societăţi ale Consiliului Local, cum ar fi Prescomul sau SC Pieţe, şi nu ar fi exclus ca municipalitatea să fie obligată să plătească şi în aceste cauze sume fabuloase.