Primăria Reşiţa forţează recuperarea grădiniţei din Moroasa de la UCMR!

Consiliul Local al Municipiului Reşiţa a fost convocat în ședință de îndată, în cadrul căreia s-a discutat propunerea de a se prelungi contractul de închiriere a clădirii în care funcţionează creşa şi grădiniţa din cartierul Moroasa.

Contractul de închiriere a expirat pe 1 noiembrie 2016, iar consilierii locali PSD i-au apostrofat pe cei din executiv că n-au venit mai repede cu proiectul de hotărâre. „Am întârziat cu prelungirea pentru că dorim să compensăm nişte datorii. UCM Reşiţa are datorii mari la Primărie şi nu mai vrem să dăm bani din buget, de aceea nu am prelungit mai repede acel contract. Din păcate, din cauze birocratice, mai trebuie să aşteptăm”, e explicat viceprimarul Adrian Dacica.

Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei Reşiţa este printre principalii creditori ai UCMR, fiind inclusă chiar şi în Colegiul Creditorilor al societăţii, aşa că edilii au avut în vedere preluarea clădirii în care funcţionează azi creşa şi grădiniţa din Moroasa, în contul acelor datorii. „Nu am renunţat, dar legea impune o anumită procedură, nu putem fi noi favorizaţi, chiar dacă suntem creditori. Or, procedura asta legală nu e prea rapidă şi, dacă nu am fi prelungit contractul de închiriere, nu mai puteam plăti niciun fel de utilităţi sau lucrări acolo, aici este problema. Nu-i puteam lăsa pe copiii de acolo fără lumină sau căldură”, a explicat viceprimarul Adrian Dacica, după ce grupul de consilieri PSD l-a acuzat dur, sugerând un fel de incompetenţă a lucrătorilor Primăriei. Dacica spune că e tocmai invers, că este vorba despre un contract extrem de dezavantajos, cu o chirie uriaşă şi tocmai faţă de o societate care este ea, la rându-i, cu datorii istorice faţă de Primărie şi că se doreşte oprirea hemoragiei banului public pentru această clădire.

Contractul cu UCM Reşiţa pentru închirierea acestei clădiri a fost semnat în anul 2011, iar un an mai târziu, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 199/30.10.2012, au fost mărite preţurile de închiriere. Astfel, pentru un spaţiu de 2410 mp în care funcţionează grădiniţa,  Municipiul Reşiţa plăteşte o chirie de 4904,26 euro lunar + TVA! Mai exact 2,03 euro/mp. Iar pentru spaţiul în care funcţionează creşa, 450 de mp, Direcţia de Asistenţă Socială mai plăteşte alţi 915,74 euro lunar + TVA, respectiv acelaşi preţ pe metru pătrat. Suma, deloc justificată pentru municipiul Reşiţa, este de fapt un ajutor mascat pentru susţinerea uzinei care a făcut istorie pentru acest oraş, la preţul de 5820 de euro lunar Primăria putând să închirieze aproximativ 40 de apartamente, utilate şi mobilate, în municipiu.

„Nu am renunţat la preluarea clădirii de la UCMR! Vrem, am mai declarat, să reducem costurile acestea uriaşe, dar legea cere anumite proceduri şi trebuie să respectăm tot calendarul şi formalităţile impuse de lege, dar nu renunţăm”, dă asigurări viceprimarul Dacica.