Au trecut șase luni de când e edil-șef al Reșiței, dar Nelu Popa încă nu a descoperit toate măgăriile făcute în Primărie în timpul mandatelor lui Mihai Stepanescu. Și asta pentru că sunt încă destui cei care au ținut ascunse găurile negre. Doar au și ei ceva pe suflet, chiar dacă DNA Timișoara a venit deocamdată cu o singură pereche de cătușe!
Nelu Popa a aflat marți că un executor judecătoresc a blocat conturile Primăriei Reșița pentru o achiziție de pe vremea când administrația publică locală era condusă de Liviu Spătaru. E vorba despre iluminatul public din municipiu, care trebuia plătit în rate lunare. Mihai Stepanescu a refuzat la un moment dat să achite acele rate, astfel că acum s-a ajuns în fază de executare silită. S-a dispus înființarea popririi asupra conturilor deschise la Serviciul Fiscal Municipal Reșița până la concurența sumei de 1.563.891,14 lei. 15 miliarde de lei vechi! Creditoarea este SZD Electro SRL, o firmă din Cluj Napoca, aflată astăzi în reorganizare judiciară.
„Primăria a încheiat, la sfârșitul mandatului lui Liviu Spătaru, un contract în participațiune cu această firmă care a schimbat corpurile de iluminat public, aducând becuri cu vapori de sodiu. Practic, Primăria plătea ratele pe echipamentul electric care la final ne rămânea nouă. După doi ani din mandatul primarului Stepanescu, nu s-au mai plătit ratele. Așa s-a ajuns ca la debitul principal, de 899.345 de lei, să se adauge penalitățile contractuale de întârziere, de peste 610.000 de lei“, a explicat Nelu Popa pentru Argument.
Pe rolul instanțelor au existat mai multe procese între municipalitate și firma clujeană, iar în 27 mai, anul acesta, Primăria Reșița a aflat verdictul final. Și anume, că e bună de plată! După 5 iunie, când Popa a venit în Primărie, nu s-a mai vorbit mare lucru despre această datorie, astfel că, acum, Popa a fost pus în fața faptului împlinit și nu are, practic, nicio soluție. Cele 15 miliarde trebuie achitate, urmând ca, mai apoi, municipalitatea să se îndrepte în instanță împotriva lui Mihai Stepanescu, pentru recuperarea a aproape jumătate din sumă. „În mod cert, penalităţile va trebui să le plătească. Chiar dacă nu i le imput eu, mă va obliga Curtea de Conturi să fac asta pentru că a fost o decizie unilaterală, el şi-a asumat să nu mai plătim. Nu poţi să faci asta când eşti în derularea unui contract. Eu mă îndoiesc că a trecut prin Consiliul Local decizia să nu mai plătească. Dacă oprirea acestui contract nu a fost validată de către Consiliul Local, atunci singurul care va trebui să îşi asume răspunderea pentru penalităţi, care sunt de fapt jumătate din sumă, este primarul în persoană”, a precizat Nelu Popa pentru expressdebanat.ro.