Primăria Reşița a plătit 7.000 de euro pentru un aparat foto! Chilipirul pesedist!

Nu e prost cine vinde, ci ăla care plăteşte! Dar când banii provin din bugetul public, sunt luaţi de proşti plătitorii de taxe şi impozite locale!

Ca să poată fi încheiată o astfel de afacere a fost nevoie de un vânzător şi de un cumpărător dispus să achite preţul cerut. Obiectul tranzacţiei: o cameră foto cu accesoriile aferente. Banii i-a scos din taşca publică Primăria Reşiţa, în ultimul mandat de primar al lui Mihai Stepanescu. Produsul a fost oferit de firma Europe C&C SRL Timişoara, prin patronul Cornel Ciontu, cel care deţine şi Avolo SRL Timişoara, cele două societăţi comerciale specializate în afaceri cu instituţiile din Caraş-Severin. Cu instituţiile ai căror ordonatori de credite au acceptat combinaţiile propuse!

Cornel Ciontu, băiatul deştept de la Timişoara

Dar iată cum a decurs afacerea cu aparatul foto. Mai întâi, între Europe C&C SRL şi Municipiul Reşiţa s-a încheiat, la 25 septembrie 2013, un proces verbal de predare-primire. Executantul a fost reprezentat de Cornel Ciontu, care semnează şi pune ştampila firmei. Din partea beneficiarului, deci a Primăriei Reşiţa, a fost de faţă …………. Puncte-puncte, fără nume! Municipalitatea apare reprezentată în finalul documentului, fără nicio ştampilă, doar cu o semnătură, însă… descifraţi-o dacă puteţi!

Conform procesului-verbal, cele două părţi „au constatat că în data de 25.09.2013 s-au predat şi instalat KIT ECHIPAMENTE FOTO detaliate astfel: Cameră Foto Canon EOS 600D (aparatul foto – n.r.) – 1 buc, Canon EF-S 18-55 mm f/3 5-5.6 IS II (obiectiv standard pentru uz general – n.r.) – 1 buc, Card memorie 8 GB – 1 buc, Geantă transport – 1 buc, Acumulator blitz – 4 buc.“ Hârtia are antetul Europe C&C, însă neavând şi o ştampilă din partea Primăriei Reşiţa, se poate spune că e fără valoare. Dar câteva luni mai târziu, în 7 aprilie 2014, Europe C&C SRL emite şi o factură, către acelaşi cumpărător: Municipiul Reşiţa. Documentul conţine o singură poziţie, aparat de fotografiat cu accesorii. Una bucată, preţul unitar (fără TVA) 24.624 lei, total de plată (cu TVA) 30.533,76 lei! Deci, cam 7.000 de euro! Există şi o semnătură de primire din partea municipalităţii, dar asta n-ar fi nimic. Nimic pe lângă ce avea să se întâmple o zi mai târziu de la emiterea facturii!

Mihai Stepanescu, băiatul deştept de la Reşiţa

O zi mai târziu, aşadar în 8 aprilie 2014, primarul Mihai Stepanescu a emis Dispoziţia nr. 904/08.04.2014 privind convocarea Consiliului Local Reşiţa în şedinţă extraordinară pentru aceeaşi zi, 8 aprilie 2014. La apelul edilului-şef de atunci, au răspuns prezent 15 consilieri locali. S-au remarcat prin absenţă 5 consilieri locali, patru dintre ei nefiind la acea oră subordonaţi politic viceliderului de atunci al PSD Caraş-Severin. Au absentat, deci, astfel încât nu au votat propunerile lui Stepanescu, următorii: Jaro Marşalic, Codruţa Hamat, Remus Marta, Cristian Panfil şi Efrem Străin.

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare s-au aflat cinci puncte, primul fiind un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al municipiului Reşiţa pe anul 2014. Care a fost adoptat în bloc de cei 15 consilieri prezenţi, la propunerea lui Stepanescu, avându-l alături pe colegul viceprimar Ioan Crina. A fost votat fără niciun comentariu!

Maria Uzun, pentru că trebuia să fie şi o deşteaptă

Rectificarea de buget s-a reflectat în 4 pagini A4, respectiv anexele nr. 1, 2 şi 2a, care au făcut parte integrantă din proiectul de hotărâre. Să nu vă închipuiţi cumva că aleşii locali au avut mult de citit! Se operaseră doar 3 modificări la venituri şi 8 la cheltuieli.  Dintre acestea 8, una se referea explicit la „Aparat de fotografiat cu accesorii“, +31.000 lei la cheltuieli de capital. Bugetarea acestei achiziţii apare în anexa 1, semnată de primarul Mihai Stepanescu şi directorul executiv Maria Asofroniei Uzun, precum şi de preşedintele de şedinţă Mariana Magdalena Mone şi secretarul Lucian Cornel Bucur.

Cei 15 consilieri, unul mai deştept ca altul!

Nici măcar unul dintre cei 15 consilieri locali prezenţi, conform procesului verbal al şedinţei, nu a avut ceva de comentat. Nimeni nu a întrebat despre ce aparat de fotografiat e vorba, de costă 31.000 de lei! Cu alte cuvinte, primarul Mihai Stepanescu a propus ce-a vrut, iar maşina de vot a acestuia s-a conformat fără să clipească! Se întâmpla la o zi după ce patronul Europe C&C SRL, Cornel Ciontu, emitea factura de 30.533,76 lei!

Am avut curiozitatea să aflăm cât costă un astfel de aparat foto, cu accesoriile respective. Kitul se găseşte acum pe piaţa de profil la preţuri cuprinse între 1.900 şi 2.400 lei, cu TVA inclus. Deci între 450 şi 550 euro. Cât a costat în anul 2014 – nu ştim. Cei ce lucrează în domeniu ne-au spus că nu putea fi mai mult de 1.000 de euro. Hai, treacă de la ei, până în 1.500 de euro. Cam mare diferenţa până la cei 7.000 de euro, cât s-a plătit pe el din bugetul Reşiţei. La propunerea liderului PSD al municipalităţii, primarul din acea vreme, Mihai Stepanescu. Şi cu acordul celor 15 consilieri locali prezenţi la şedinţa din 8 aprilie 2014. Cât o fi fost parandărătul şi la cine a ajuns? Dacă-i vorba despre cel la care ne gândim noi, îi dorim să se bucure de bani la Popa Şapcă! Dacă s-ar putea, împreună cu cei care i-au fost complici în anii de domnie pesedistă!