Primăria Ramna începe demersurile pentru a intra în posesia Conacului Atanasievici

Magdalena Ciurea, primarul comunei Ramna, este hotărâtă să ajungă în fața instanței pentru ca emblema satului Valeapai să intre în domeniul public al comunei.

Conacul Atanasievici din satul Valeapai, construit la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost inclus pe lista monumentelor istorice din Caraș-Severin în anul 2015. Acesta a aparținut fraților Marcel și Emil Atanasievici, iar ultima moștenitoare a acestei familii, Margareta Maticek, a vândut proprietatea în anul 1993 unor români care s-au stabilit ulterior în străinătate și care au uitat cu totul de acest imobil, aflat actualmente într-un stadiu avansat de degradare.

În ultimii ani, din dorința de a restaura conacul și de a-l înscrie în circuitului turistic, Magdalena Ciurea a purtat discuții cu unul dintre proprietari, însă nu a reușit să se înțeleagă cu acesta, astfel că a decis să apeleze la serviciile unui avocat și să se adreseze instanței de judecată. „Fiind proprietate privată, noi, ca unitate administrativ-teritorială, nu am putut face nimic în privința restaurării conacului. Castelul a fost vândut în anul 1993 de către ultima moștenitoare, Margareta Maticek, la două familii, stabilite în Australia și Italia. Cea din Italia s-a reîntors în România. De-a lungul vremii, am purtat discuții cu acest proprietar, dar nu ne-am înțeles, așa că am angajat un avocat pentru a începe acțiunea în instanță pentru a prelua imobilul. Suntem la început cu acest demers, la stadiul de identificare a documentației. Vom vedea care sunt variantele pe care le avem la îndemână, poate vom reuși să luăm imobilul prin expropriere. Nu știu, rămâne de văzut ce spune și avocatul. Cert este că îmi doresc ca această clădire emblematică a satului Valeapai să intre în domeniul public al comunei, după care să o restaurăm cu fonduri europene.”, ne-a declarat primarul comunei Ramna.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

FOTO: Monumenteuitate.blogspo

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/