Primăria nu poate transforma Pădurea Verde în parc pentru că nu i-au fost date și aleile, spune Fritz. Iapă: „E un drum. Alei se pot amenaja în pădurea deja transferată”

Primarul Timișoarei susține că administrația locală nu poate începe transformarea Pădurii Verzi în pădure-parc din cauză că Executivul a alocat prin hotărâre doar pădurea, nu și aleile. Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Cătălin Iapă, îl contrazice pe edilul local. 

În septembrie 2020, Guvernul a dat o HG prin care Pădurea Verde a fost transferată din proprietatea Romsilva în cea a Primăriei Timișoara, ca municipalitatea să aloce fondurile necesare pentru amenajarea unui parc de agrement. În total, acolo sunt 580 de hectare. Prin Legea pădurilor s-au transferat doar 520 de hectare.

CITEȘTE ȘI: Rămâne cum au stabilit: Pădurea Verde din Timișoara intră în administrarea autorităților locale

Primarul Timișoarei spune că va avea o întâlnire cu ministrul Mediului ca să deblocheze situația de la Pădurea Verde. Ar fi nevoie de o nouă hotărâre, spune edilul local, prin care Guvernul să transfere și suprafața nealocată în septembrie. Doar astfel, municipalitatea ar putea începe amenajarea parcului de agrement.

„Trebuie să discutăm și despre Pădurea Verde, unde hotărârea de guvern ne-a dat pădurea, dar nu și aleile. Și acum trebuie să cerem încă o dată o hotărâre de guvern care să ne dea și drumurile, și aleile. Dacă vă uitați pe harta cu aleile care pot fi și la lățime de 20 de metri nu au fost incluse în hotărârea de guvern care ne-a dat Pădurea Verde, dar noi acolo putem să intervenim. Proiectul de amenajare tocmai acolo ar interveni, dar n-au fost incluse. Mai sunt câteva zeci de hectare de drumuri care trebuie să ne fie date.”, a explicat Dominic Fritz.

Cele 60 de hectare care au rămas în proprietatea Romsilva sunt linii de înaltă tensiune, drumuri și poienișuri, spune secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Cătălin Iapă, iar tehnic nu puteau fi transferate prin Legea pădurilor. Însă asta nu împiedică nimic începerea amenajărilor, explică liberalul.

„Se poate amenaja chiar începând de… acum. 520 de hectare din 580 sunt o suprafață foarte mare pe care se pot amenaja alei, locuri de relaxare, toalete ecologice, piste de biciclete. Primăria Timișoara ar putea începe din acest moment cu hotărârea care este deja anul trecut. Nu e nevoie să mai aștepte nimic. Sigur că pe termen lung și drumurile care nu au fost transferate acum ar trebui amenajate ori de Romsilva, actualul proprietar, pentru a fi o amenajare unitară, ori să le transfere primăriei pentru a se ocupa Primăria Timișoara și de amenajarea drumurilor. Am văzut că administrația Fritz renunță la tot mai multe proiecte care se pot face pentru Timișoara. Sper să nu facă parte și acest proiect din această serie de renunțare la lucruri care se pot face, doar din cauză că primarul nu înțelege subiectul, tehnic, sau din cauză că primarul vrea să renunțe pur și simplu. Pentru că orice faci e nevoie de muncă și implicare și se pare că acesta ar fi principalul motiv pentru care renunță la fiecare lucru rând pe rând, probabil că nu e dispus să se implice, să muncească atât cât ar trebui. Pentru că nu e ușor să fii primar.”, a declarat Cătălin Iapă.

Primăria are la dispoziție cinci ani să amenajeze hectarele primite, în caz contrar proprietatea revine statului român.

Foto: Adora Forest

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/