Primăria municipiului Lugoj va trece prin transformări menite să o alinieze la noile cerințe energetice reglementate pe plan european.
În conformitate cu strategia Uniunii Europene în domeniul energiei, eficientizarea energetică a clădirilor a devenit un obiectiv important. Pe lângă reducerea emisiei de gaze cu efect de seră, măsura protejează puterea de cumpărare a populației, în condițiile creșterii prețurilor la energie din ultimii ani.
Clădire reprezentativă a urbei, Primăria Municipiului Lugoj a fost construită în perioada administrației austro-ungare, între anii 1903-1905 în stil neoclasic, pe baza unui proiect din 1902. Ani îndelungați, clădirea din actuala Piață a Victoriei a adăpostit Administrația Financiară a Comitatului Caraș Severin, cu capitala la Lugoj.
Clădirea are subsol, parter și două etaje. Suprafața ei este de 991 de metri pătrați, suprafața construită desfășurată este de 3.816 mp, iar suprafața de teren pe care se află, de 2.678 mp (dintre care parcări 740 mp, alei 437,7 mp, spații verzi 509,3 mp). Valoarea de inventar a construcției este de 5.626.541 lei.
Afectată de umezeală
Deși clădirea se află în bună stare din punct de vedere arhitectonic și al structurii de rezistență (o reabilitare a fațadei fiind realizată pe timpul fostei administrații), specialiștii societății Plantech din Timișoara au constatat o serie de deficiențe cu impact negativ privind siguranța exploatării, performanței energetice și a accesului persoanelor cu handicap.
Astfel, la subsol, pereții prezintă urme de umezeală, igrasie și dizlocări ale tencuielii. Tot la subsol s-au constatat o serie de fisuri și deteriorări care provin de la tasarea neuniformă a terenului de fundare, din cauza umezelii. Totuși, conform raportului, fisurile de la subsol nu au indus deficiențe la nivel structural.
La capitolul instalații, s-au constatat mari pierderi de căldură prin pereții exteriori, prin planșeul de deasupra ultimului etaj și prin tâmplăria exterioară neetanșată.
Lucrări care vor fi realizate
În primul rând, se impune curățirea și igienizarea subsolului. Eliminarea umezelii din subsol și a surselor de umezeală se va face prin hidroizolarea pereților exteriori și realizarea unui dren perimetral care să împiedice apariția umidității și refacerea trotuarelor exterioare. La interior se va monta pardoseală antiderapantă, prevăzută cu trasee pentru persoane cu deficiențe de vedere.
Având în vedere că respectiva clădire nu satisface cerințele de izolare termică și hidrofugă, pe lângă eliminarea umezelii din subsol și hidroizolarea pereților exteriori, aceștia din urmă vor fi termoizolați cu plăci minerale termoizolante de 5 cm grosime. Izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel va fi realizată cu 20 cm de vată bazaltică.
Pentru izolarea împotriva zgomotului dar și pentru îndeplinirea cerințelor de eficiență energetică, va fi schimbată tâmplăria exterioară cu tâmplărie de lemn stratificat și geam tripan (geam termopan cu trei sticle, spre deosebire de termopanele obișnuite, cu două sticle).
În încăperi se vor monta ventiloconvectaore pentru asigurarea nivelului de căldură, dar și de răcoare. Va fi montat un sistem de panouri fotovoltice complet echipat și un sistem de iluminat cu LED.
Chiar dacă clădirea dispune în prezent de un sistem atașat scărilor pentru persoanele cu handicap, se recomandă înlocuirea acestuia cu un ascensor care să poată transporta o persoană cu handicap cu sau fără cărucior și însoțitor.
Cerință obligatorie: reducerea drastică a consumului de energie
La final, principala cerință care trebuie îndeplinită este reducerea consumului anual de energie de la 348,08 kWh/m2 la 67,2. Consumul de energie primară va fi redus de la 475,65 kWh/m2 pe an, la 198,57. Prin sistemul fotovoltaic, consumul de energie primară, utilizând surse de energie regenerabilă, va crește de la zero în prezent la 54,05 kWh/m2 pe an.
Procentual, reducerea consumului anual de energie finală pentru încălzire va fi de 80,7 %, iar reducerea procentuală a consumului de energie primară, de 58%. Se mai urmărește reducerea cu mai mult de jumătate a nivelului estimat de gaze cu efect de seră și reducerea cu 58,4% a emisiilor de bioxid de carbon.
Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare energetică a Primăriei Lugoj se ridică la 12.823.013 lei fără TVA și 15.238.238 lei cu TVA, dintre care, pentru construcții și montaj, vor fi alocați 9.573.135 lei fără TVA și 11.392.031 lei cu TVA. Durata estimată de realizare a investiției este de 24 de luni.