Primăria Jimbolia impozitează o asociație care are în grijă copii cu o situație dificilă. Apelul Blythswood Banat

Consilierii locali din orașul Jimbolia au decis că în acest an nu mai scutesc de la impozit asociația non-profit Blythswood Banat care oferă servicii de sprijinire pentru aproape 80 de copii din familii cu o situație dificilă. Pentru cele două clădiri în care își desfășoară activitatea în Jimbolia, asociația va trebui să plătească un impozit anual de 68.000 de lei. 

În cele două centre pe care le are în Jimbolia, Blythswood Banat îi sprijină din punct de vedere emoțional și educațional pe copiii care provin din familii sărmane și le oferă o masă caldă în fiecare zi. În ultimii 20 de ani, asociația a fost scutită de la plata impozitului pentru aceste imobile. Legea lasă la aprecierea aleșilor locali hotărârea cu privire la impozitare. Scutirea s-a făcut în baza dovezilor cu privire la acordarea unor servicii sociale acreditate și livrate la standarde de calitate monitorizate de agențiile județene.

Anul acesta, consilierii nu au mai aprobat acordarea acestei scutiri. În ședință, mai mulți aleși și-au argumentat poziția. „Am văzut o sumă frumușică. Este normal să îl scutesc de la taxe și impozite, când i-am oferit o grămadă de clădiri? Dacă noi, cetățenii, facem un ONG sau o asociație și facem 3 case pentru cei săraci, putem să beneficiem și noi de această scutire?”, a spus Nicușor Vasiliu.

„După cum scrie și în Codul Fiscal, aceste ONG-uri pot beneficia de această scutire. Nu e obligatoriu. Solicitarea este făcută în condițiile legii. Nu poate fi acuzat de nimic. Este partener de foarte mulți ani. Îl susținem cu finanțare pentru centrele de zi pentru copii.”, i-a răspuns primarul Darius Postelnicu.

„M-am uitat puțin pe Grupul Blythswood și piramida este destul de mare, iar din datele pe care le-am văzut își permite să plătească aceste impozite din activitățile pe care le desfășoară.”, a replicat și consilierul Christian Avram. În timp ce Adrian Petruț și-a exprimat „toată simpatia pentru activitatea de acolo, dar clădirea e clădire. Banii vin tot în comunitate.”

Directorul asociației spune că niciunul dintre corpurile de clădire în care își desfășoară activitatea ONG-ul nu a fost oferit de primărie, ci cumpărate de asociație. Adrian Popa respinge și afirmațiile potrivit cărora Blythswood ar fi un grup „și piramida este destul de mare”, așa cum a afirmat Avram. Impozitul pe care asociația va trebui să îl plătească anul acesta este de 68.000 de lei.

„Pandemia a agravat și mai mult situația copiilor din medii vulnerabile, ridicând riscul de abandon școlar la cote alarmante în toată țara. Știrea e cap de afiș. Ce poate, așadar, face cel mai bine un oraș ca Jimbolia în astfel de împrejurări? Sau ce ar fi cel mai nimerit și înțelept în condițiile în care majoritatea operatorilor economici o duc și ei destul de greu? Răspuns: să împovăreze financiar, nu o societate comercială angajată în activități patrimoniale, ci o asociație care nu urmărește și nu obține niciun profit personal sau instituțional de pe urma faptului că astfel de copii rămân în școală. Că au unde să meargă pentru a face ore online în timpul pandemiei. Sau unde să vină după școală să mănânce și să-și facă temele pentru a doua zi. Cum să impozitezi așa ceva? Nu vorbim atunci de lăcomie și prostie?”, le-a transmis, într-o scrisoare deschisă adresată consilierilor locali, directorul asociației, Adrian Popa.

Potrivit directorului asociației, cele două clădiri în care se acordă servicii sociale au avut parte recent de investiții în infrastructură din fonduri europene de peste 1,3 milioane de lei.

„Hotărârea consilierilor locali mă trimite acum, vrând-nevrând, la sponsori cu dare de mână din țară și străinătate pentru a face rost de bani cu care să satisfac această lăcomie și prostie. Firește că aceste sume trebuie să vină de undeva. Ele nu pică din cer. (…) Posibil ca orașul să nu mai considere importantă prevenirea abandonului școlar. E dreptul orașului. Poate nici sărăcia în care trăiesc foarte mulți oameni din cartierele mărginașe. Este tot dreptul orașului. Nu pot anticipa acum ce se va întâmpla în plan social sau cât de grav s-ar deteriora situația școlară dacă programele asociației de prevenire a părăsirii timpurii a școlii ar fi sistate sau reduse la ce se poate oferi într-o singură clădire. Timpul ne va arăta. Apoi, înțeleg că orașul este pus pe căpătuială. Suntem în pandemie. Veniturile în general au scăzut. Poate că orașul nu se mai descurcă cu propriul buget și se gândește să stoarcă bani din piatră seacă. Nu zic că nu am putea găsi acești bani undeva. Cu asta ne ocupăm. Dar nu înțeleg de ce. Ajutați-mă voi! Motivul pentru care o asociație non-profit există nu este acela de a îngrășa bugetul de stat. Ci de a ameliora situația acelora care nu mai răzbesc în viață sau o fac foarte greu.”, mai spune Adrian Popa.

De serviciile fundației beneficiază în prezent aproape 80 de copii.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/