Preșcolarii și elevii de ciclu primar din Timiș se reîntorc fizic la cursuri. Patru unități de învățământ încă nu sunt autorizate

Inspectoratul Școlar Timiș anunță că toți preșcolarii și elevii de I-IV se reîntorc, de luni, la cursuri. În continuare în județ există unități de învățământ neautorizate. Alte 50 nu au aviz de securitate la incendiu. 

Joi, rata de infectare raportată la mia de locuitori este, potrivit DSP, de 3,223. În Timișoara, rata este de 3,96 la mia de locuitori. Aici şi în acele orașe și comune cu indicele de infectare peste 3 la mia de locuitori, şcoala va începe în scenariul roşu, adică merg fizic la cursuri copiii de grădiniță și elevii de ciclu primar. Potrivit IȘJ Timiș, școlile sunt dotate cu stocuri de măști, mănuși și dezinfectanți pentru următoarele trei luni.

„La nivelul județului Timiș, unitățile administrativ-teritoriale care sunt în scenariul roșu sunt 37 la număr din 99, în scenariul galben sunt 34 și în scenariul verde sunt 28. Cu alte cuvinte, la nivelul acestor unități administrativ-teritoriale se vor desfășura activitățile didactice ținând cont de infectarea care este la mia de locuitori. (…) Recomandarea către unitățile de învățământ este fie atente la acel indice, între 0 și 1, între 1 și 3 și peste 3.”, a spus inspectorul școlar general de Timiș, Marin Popescu.

leader board 728 x 90 px

Pe de altă parte, patru unități de învățământ din județ nu sunt autorizate.

„Una este Liceul de Arte Plastice din Timișoara, din cauză că s-a mutat în clădire nouă și în județ avem trei unități de învățământ fără autorizație. Este vorba de două unități de pe raza comunei Bethausen și o a treia situație în comuna Voiteg. Este vorba de grădinița cu program normal Folea, unde există toalete interioare dotate așa cum e necesar. Probabil că pe parcursul acestui an școlar, problema va putea fi rezolvată.”, a spus inspectorul școlar general adjunct Francisc Halasz.

În privința transportului public pentru elevii din Timișoara, STPT îl va relua începând de luni, pe 15 trasee.

„Există această teamă că odată cu redeschiderea școlilor o să avem din nou o creștere de cazuri și tocmai de aceea trebuie să facem tot posibilul să avem o deschidere etapizată în care evaluăm foarte bine impactul deschiderii. Dar înțeleg foarte bine că pentru mulți părinți și mai ales copii – suntem la capătul puterilor și sunt copii din familii defavorizate care nu au acces la Internet și unde știm că efectele psihice și cele asupra dezvoltării sunt grave la o perioadă atât de lungă de stat acasă.”, a spus și primarul Dominic Fritz în cadrul conferinței susținută marți.