Cele două grupuri din Consiliul Local al Municipiului Caransebeș și-au dat mâna pentru a ajuta persoanele cu handicap și asistenții acestora. Se mizează pe faptul că Guvernul îşi va achita obligaţiile.
Pentru că Guvernul nu a alocat banii pentru salariile și indemnizațiile celor mai necăjiți, comunitatea locală a încercat să aducă bucurie în sufletele acestora de sărbători, chiar dacă Primăria trebuia să acorde doar 10% din sume, conform legii, bani pe care de altfel i-a și plătit. În acest scop, 280.000 de lei au fost aprobați pentru plata persoanele cu handicap, bani care ar trebui recuperați în perioada următoare de la Guvern. Bugetul local rectificat pe 2016 a ajuns astfel la 74.638.740 lei.
„În ședința de ieri, la propunerea primarului Felix Borcean, Consiliul Municipal Caransebeș a rectificat bugetul local, repartizând 2,8 miliarde lei vechi pentru plata restanței pe O LUNĂ pentru persoanele cu handicap. Se va plăti această restanță săptămâna viitoare. Restul restanțelor se vor plăti SIGUR în decembrie. Primăria Caransebeș a fost printre foarte puținele primării care încă de la începutul anului aloca 10 procente pentru salarii și indemnizații pentru persoane cu handicap. 90 de procente de la Guvern. Guvern care «a dat banii» miercurea trecută. Concluzie: Primăria Caransebeș plătește din banii locali restanța pe o lună, săptămâna viitoare. Toate restanțele se achită până la sfârșitul anului – în decembrie”, a dat asigurări directorul economic din Primăria Caransebeș, Horia Irimia.
La Spitalul Municipal de Urgenţă nu se riscă nimic!
Cu această ocazie a fost rectificată și lista obiectivelor de investiții pe anul 2016, în special la capitolul sănătate. Aici a fost redenumit obiectivul de investiții „Reparații capitale și reabilitare etaj 7 și 8 la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș”, în „Modernizare corp A, recompartimentare interioară a etajelor 2, 5, 6, 7, 8, refacere separată, construcția stației de producere oxigen medical, aer comprimat și a rețelelor de fluide medicale aferente, modernizarea blocului operator în conformitate cu normele ATI”.
Consilierii PSD au cerut lămuriri cu privire la acest proiect grandios pentru care s-a primit o primă tranșă de bani zilele trecute. Primarul Felix Borcean le-a explicat că banii, din cauze birocratice, la fel ca și această schimbare de titulatură a proiectului, au ajuns foarte târziu, în condițiile în care prima etapă a proiectului ar fi trebuit finalizată până la 31 decembrie.
„Nu ne puteam asuma un asemenea risc, pentru că fizic este imposibil să reabilitezi un etaj întreg într-o lună. Ar fi existat riscul să fie oprită finanțarea dacă nu ne încadram. De aceea, prima etapă a fost îndeplinită prin realizarea acestui proiect care a stat mai bine de 3 luni la minister, după care s-a întors pentru schimbarea denumirii. Şi acum, cred că e în regulă. De la 1 ianuarie vom încerca să accesăm din nou fondurile guvernamentale. Să sperăm că orice guvern va fi format nu va fi împotrivă”, a declarat primarul Felix Borcean.